BUEN PROVECHO!

KAKO SE HRANITI ZA VRIJEME TOPLINSKOG VALA Ma koliko primamljivo djelovao, sladoled nije rješenje, ali ipak postoji as koji možete izvući iz rukava

 Profimedia, Alamy

Kada udari toplinski val, hrana kao da promijeni svoj izgled, okus i miris. Meso izgleda kao da se znoji, masnoće u salamama se tope, salate nemaju vitalnost, a riba je jedva probavljiva. Pojesti jedan prženi krumpirić pravi je pothvat. Onda je tu miris. Čak i da vam lice nije premazano kremom protiv sunca, ništa ne miriši onako kako ste navikli. "Samo muhe vole jesti po vrućini", piše The Guardianova Zoe Williams. Što je čovjeku za napraviti kako bi preživio ove vrućine?

Rješenje nije u sladoledu, makar koliko primamljivo djelovao.

Rješenje je juha, i to ona hladna.

"Gazpacho ostaje as u rukavu koji možete izvući kada vam sve ostalo prisjedne", nastavlja Williams.

Ljubitelji filma uvijek će prvo posegnuti za receptom iz "Žena na rubu živčanog sloma" španjolskog redatelja Pedra Almodóvar koji uključuju rajčice, jedan dan stari kruh, krastavac, zelenu papriku i začine. Droge, naravno, izbacite. Elena Meneses de Orozco, supruga svojevremenog španjolskog ambasadora u Velikoj Britaniji, objavila je 2007. godine u The Guardianu recept za gazpacho koji je suptilan, nježan i osvježavajuć.

Kilogram nasjeckanih rajčica, jednu sitno narezana zelena paprika, jednu sitno narezana crvena paprika, jedan oguljeni i nasjeckani krastavac, dva oguljena režnja češnjaka, deset žiličica za ekstra djevičanskog maslinovog ulja i tri žličice vinskog octa stavite u veliku zdjelu. Meneses de Orozco kaže da ulje mora biti ekstra djevičanskog. Stotinu grama jedan dan starog kruha bez korice koji ste prethodno sat vremena držali u vodi ocijedite od viška vode i dodajte u zdjelu. Sastojke promiješajte te ih prebacite u mikser za hranu. Uz pomoć kuhače juhu progurajte kroz cjediljku. Ako je pregusta, dodajte vode. Prema želji dodajte kumin i sol. Prekrijte folijom i stavite o frižider da se ohladi. Poslužite u manjim zdjelicama.

Williams kaže da u juhu možete ubaciti smrznuto grožđe ako želite da vam pod zubima nešto hrska, a da nije led.

Naravno, i druge se juhe mogu ohladiti. Williams sugerira juhu od graška i mente te Vichyssoise, juhu od poriluka, luka, krumpira, vrhnja i kokošjeg temeljca. Tu bi juhu mogli preskočiti oni kojima krumpir teško pada.

Standardne opcije tijekom ljeta su lubenica i dinja, po mogućnosti, ohlađene u hladnjaku.

Stari običaj da se za vrijeme visokih temperatura jedu i piju stvari koje su ljute i vruće nije bez svojih dobrih strana. "Vruća pića poput čaja ohladit će vas tako što će vas natjerati da se znojite. No, to ima smisla samo ako se nalazite negdje gdje taj znoj može ispariti s vaše kože. Ako se nalazite negdje gdje je i vruće i vlažno, zaboravite na tu opciju", navodi Williams. Zaboravite na tu opciju i ako na sebi imate previše odjeće i ako se već znojite.

"Možete uvijek pričekati da temperatura padne, nije kraj svijeta", zaključuje Williams.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:05