NOVO NA POLICAMA

KOLIKI JE ROK TRAJANJA KUHANIH OBOJENIH JAJA KOJA SU SE POJAVILA U DOMAĆIM SUPERMARKETIMA Mogu li se pisanice doista jesti i mjesec dana nakon Uskrsa?

 Dragan Matić / HANZA MEDIA
Infekcije kuhanim jajima iznimno su rijetke, kažu iz Hrvatske agencije za hranu

Na policama jednog supermarketa već nekoliko dana mogu se pronaći gotova kuhana i obojena jaja. Riječ je o jajima uvezenim iz Austrije, gdje ovakav trend kupnje uskrsnih jaja postoji već godinama, na kojima jasno stoji da se mogu, ako je ljuska neoštećena, koristiti sve do 20. travnja.

Budući da je riječ o roku uporabe od gotovo mjesec dana, istražili smo mogu li se kuhana jaja zaista jesti tako dugo. Iz Hrvatske agencije za hranu, kojoj smo dostavili i sastojke navedene na deklaraciji proizvoda, kažu kako postoji rok trajanja za svježa jaja, koji iznosi najviše 28 dana nakon nesenja, dok se za kuhana jaja ne može dati preporuka jer ona ovisi o vremenu kuhanja, načinu pohrane te stupnju oštećenja ljuske.

Strah od zaraze

- Rok uporabe, kao i uvjete čuvanja navodi proizvođač i odgovara za njihovu točnost. Kako nam nije poznata tehnologija kojom se koristi pri proizvodnji bojanih jaja, vjerujemo da je njegova preporuka o čuvanju i roku valjana - kažu iz Hrvatske agencije za hranu.

S njima se slaže i nutricionistica Vesna Bosanac koja navodi da je najvažnije da se kuhana jaja dobro čuvaju, na hladnom mjestu. Dodaje i kako je najbolje da obojena jaja, bilo da su kupljena u trgovini ili smo ih sami bojili, preko noći čuvamo u hladnjaku.

Iako se kuhana jaja zapravo mogu jesti i nekoliko tjedana nakon kuhanja, ona koja imaju oštećenu ljusku moraju se pojesti u roku od jednog dana jer su bez zaštite ljuske jaja podložnija kvarenju.

Osobno, tvrdo kuhana jaja držim u hladnjaku i potrošim u roku od tjedan dana. No, straha od zaraze kod tvrdo kuhanih jaja ne bi smjelo biti jer se kuhanjem uništavaju eventualno prisutne bakterije pa je njihova trajnost dulja - dodaje nutricionistica Bosanac.

Stručnjaci se slažu u jednome, da jaja nisu toliko kvarljiva namirnica koliko se pretpostavlja.

Test vodom

- Najveći je problem kod jaja zaraza bakterijom salmonelom, ali slučajevi infekcije kuhanim jajima iznimno su rijetki. Češći su slučajevi kada su kontaminirana jaja korištena za izradu krema za kolače koje se ne kuhaju ili kada su konzumirana kao meko kuhana jaja - dodaju iz Hrvatske agencije za hranu.

Kada se kuhano jaje oguli, ono ne bi smjelo imati neugodan miris koji podsjeća na miris sumpora. Ako ga nema, riječ je o namirnici koja se može jesti. Često se korisnici boje da je jaje pokvareno jer oko žumanjka ima lagano plavu boju, no to je samo znak da se dugo kuhalo. Kada je riječ o svježim jajima, test vodom može pokazati njihovu pravu svježinu.

- Orijentacijski se svježina određuje potapanjem jaja u vodu koje je svježe ako potone, ako malo izroni je starije, a ako potpuno pliva nije više za upotrebu. Ako se jaje u vodenom testu nije kategoriziralo kao staro, a nakon što se razbije primijeti se promjena boje, mirisa ili konzistencije, preporuka je da se ne konzumira, čak ni nakon termičke obrade - kažu iz Hrvatske agencije za hranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 18:57