LUKA ČIČIN ŠAIN

‘Korona se širi eksplozivno gdje god su ukinute mjere, a imunost od omikrona je izuzetno površna‘

 Noel Celis/AFP
Dok su brojke novozaraženih u Hrvatskoj u padu, broj novih infekcija posljednjih tjedana u europskim zemljama u velikom je porastu.

Rat u Ukrajini potisnuo je pandemiju koronavirusa u drugi plan. Ipak, virus se ne predaje tako lako: nakon oštrog pada, brojke novozaraženih u nizu europskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, posljednjih tjedana ponovno rastu pa se govori o šestom pandemijskom valu.

Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu, rekao je prošli tjedan da se u 18 europskih država koje su "brutalno" ublažile restrikcije širi zaraznija podvarijanta omikrona BA.2.

Evolucija omikrona

Ta je podvarijanta sada dominantna u cijelom svijetu, ali srećom BA.2 ne uzrokuje klinički ozbiljnije slučajeve covida-19 od dosad prevladavajuće podvarijante omikrona BA.1.

- Evolucija omikrona i njegovih podvarijanti, koje se lakše šire i koje mogu izbjeći imuni nadzor, olakšala je infekcije među osobama s nepotpunom imunošću, npr. onima koje su već preboljele covid ili one koje nisu dobile booster dozu cjepiva. Eksplozivnom širenju smo svjedočili u zemljama koje su pustile virus da se širi bez ograničenja, a sada vidimo da se virus širi, premda sporije i u zemljama koje su imale na snazi nešto efikasnije mjere, ali još uvijek imaju nisku stopu cijepljenosti. Primjerice, u Njemačkoj je u proteklih mjesec dana došlo do progresivnog popuštanja mjera koje su onda i dovele do virusnog širenja - rekao je dr. Luka Čičin-Šain, voditelj Odjela za virusnu imunologiju u Helmholtz centru za infektivna istraživanja u Braunschweigu.

Reinfekcija

- Teško je to nazvati zasebnim valom kada su brojke ostale kontinuirano visoke u brojnim zemljama. Ipak, treba naglasiti da je imunost stečena infekcijom omikronom izuzetno površna, a titar protutijela nizak. To onda i omogućava reinfekcije BA.2 varijantom čak i kod osoba koje su preboljele BA.1. Još nije jasno u kojoj mjeri preboljela BA.1 infekcija štiti protiv teških oblika bolesti i hospitalizacije, jer o tome nema kvalitetnih studija - pojasnio je Luka Čičin-Šain.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 143 nova slučaja te je broj aktivnih slučajeva sada ukupno 8697. To je dvostruko manje zaraženih te za oko 800 manje aktivnih slučajeva nego prije tjedan dana. I dalje lagano pada broj hospitaliziranih pacijenata: trenutno je 656 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 36 pacijenata. Preminulo je 14 osoba, pa se ukupan broj umrlih od početka pandemije popeo na 15.534.

- Virus se prošlih godina povlačio negdje od svibnja i lipnja, ali ne i u travnju. Treba ostati oprezan, jer se radi o novoj varijanti koja se ponaša drukčije od prethodnih, a iskustva s njenim širenjem su relativno oskudna. Sjetimo se da je ova varijanta brzo širila u Južnoj Africi u studenome i prosincu, što je kod njih početak ljeta. Za nadati se je da je velik broj ljudi koji su se prokužili u siječnju i veljači barem malo zaštićen, ali o tome nemamo dovoljno kvalitetnih informacija. Iz iskustva svih zemalja vidimo da je bolest puno blaža kod cijepljenih, a osobito kod boosteriranih. Budući da je još uvijek puno necijepljenih u RH, to može dovesti do novih rizika, bolesti i opterećenja zdravstvenog sustava - zaključio je Luka Čičin-Šain.

Lockdown

Vlasti u Šangaju testirat će 25 milijuna ljudi

Nakon što je u nedjelju u Šangaju zabilježeno 2600 slučajeva zaraze koronavirusom, u najvećem kineskom gradu koji broji čak 25 milijuna stanovnika uveden je lockdown u dvije faze koji će trajati do 5. travnja.

Tijekom devet dana bit će testirano svih 25 milijuna stanovnika. Kako se navodi u priopćenju, svi građani, osim onih koji pružaju hitne usluge, poput bolničkog osoblja, neće smjeti napuštati svoje kvartove. Također, tijekom toga razdoblja neće biti javnog gradskog prijevoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:06