ZNANSTVENICI TVRDE

Kozmetički fileri mogu uzrokovati trajnu sljepoću kad se ubrizgavaju u čelo

BERLIN - JANUARY 29: A doctor injects a patient with Botox at a cosmetic treatment center January 29, 2007 in Berlin, Germany. Over 50,000 people in Germany receive the treatment every year and its popularity is rising, despite warnings from health specialists over the nerve toxins side effects. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)
 Getty Images / 2007 Getty Images

Kozmetičko estetski postupci za uklanjanje i sprečavanje stvaranja bora pri kojima se u čelo ubrizgavaju fileri mogu uzrokovati trajna oštećenja oka te dovesti do sljepoće, pokazalo je novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u posljednjem broju stručne publikacije JAMA Opthalmology.

Znanstvenici kažu da je ubrizgavanje kolagena ili vlastite masti u kožu kako bi se ublažile bore najčešće siguran postupak, no upozoravaju i da se liječnici koji ih izvode najčešće ne pridržavaju pravila i preporuka. Naime, Američka agencija za hranu i lijekove podržava jedino upotrebu filera u središnjem dijelu lica, odnosno oko usta i nosa. Nažalost, gotovo redovito se tvari koje nisu službeno odobrene za ubrizgavanje u područje oko očiju koriste upravo za uklanjanje bora oko očiju, a vrlo često i u čelo, upozorava dr. Michelle Carle iz Retina Vitreous Medical Group u Los Angelesu.

U svom novom istraživanju ona je analizirala slučajeve čak tri osobe koje su oslijepile uslijed ubrizgavanja filera zbog uklanjanja bore. To se može dogoditi ako filer slučajno iscuri u krvnu žilu te pronađe put do očne arterije, a ako se to dogodi, može doći i do blokade opskrbe oka krvlju. - Iako je ova komplikacija dosta rijetka, izuzetno je ozbiljna jer će podljev relativno brzo proći, ali gubitak vida će biti trajan – upozorava autorica studije dr. Carle te dodaje da bi liječnici prije izvođenja tog postupka trebali upozoriti pacijente na mogući rizik od sljepoće.

Dr. Carle i njezini suradnici analizirali su tri pacijenta koja su doživjela gubitak vida nakon postupka ubrizgavanja filera. Jedan od njih bila je 40-godišnja žena koja je primila injekcije kolagena kako bi ublažila bore na čelu, no nakon tog postupka shvatila je da više uopće ne vidi na desno oko. Drugi pacijent je bio muškarac u 30-im godinama koji je doživio slično iskustvo. On je izgubio vid na lijevom oku, a liječnici su ustanovili da je to posljedica postupka ubrizgavanja filera uslijed čega je došlo do prestanka opskrbe mrežnice krvlju, a time i do gubitka vida.

Treća pacijentica uključena u studiju bila je 60-godišnja žena koja je, nakon ubrizgavanja filera duž rubne linije kose, ostala bez vida. Treba reći da postupci ubrizgavanja filera obično ne izazivaju druge posljedice osim privremenih podljeva i oteklina, no autori studije upozoravaju da su neki pacijenti nakon tih kozmetičkih postupaka ostali bez vida, neki su čak doživjeli moždani udar, a neki su i umrli. U svakom slučaju, autori studije smatraju da bi liječnici koji izvode takve postupke obavezno trebali obavijestiti svoje pacijente o tome da je jedan od mogućih rizika sljepilo ili značajan gubitak vida jer je riječ o vrlo ozbiljnim posljedicama po zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:10