OPAKI VIRUS

LIJEČNIK IPAK UMRO OD EBOLE Davali su mu eksperimentalni lijek: 'Još jučer je normalno hodao...'

 AFP
Abraham Borbor bio je jedan od trojice liječnika koji su uzimali ZMapp u Liberiji

ZAGREB - Liberijski liječnik umro je od ebole premda je primao terapiju eksperimentalnim lijekom ZMappom, objavili su lokalni mediji u ponedjeljak.

Liječnik Abraham Borbor bio je jedan od trojice liječnika koji su uzimali ZMapp u Liberiji. Zarazio se dok je liječio pacijente zaražene ebolom u bolnici John F. Kennedy u glavnom gradu Monroviji.

Liberijski ministar informiranja rekao je da je Borborova smrt bila potpuno neočekivana. "Jučer je normalno hodao, a liječnici su se nadali da će u potpunosti ozdraviti", rekao je ministar Lewis Brown, prenosi dpa.

Druga dvojica zaraženih liječnika i dalje se liječe eksperimentalnim lijekom.

Dvoje američkih zdravstvenih djelatnika zaraženih ebolom u Liberiji, Kent Brantly i Nancy Writebol, otpušteni su iz bolnice u Atlanti u SAD-u pošto su izliječeni zahvaljujući ZMappu.

Ipak, španjolski svećenik Miguel Pajares umro je od ebole u bolnici u Madridu iako je primao terapiju.

BBC je u ponedjeljak objavio da je britanski zdravstveni radnik William Pooley, koji je zaražen ebolom u zapadnoj Africi gdje je volontirao, počeo liječenje ZMappom u londonskoj bolnici. Riječ je o prvom Britancu zaraženom ebolom nakon izbijanja epidemije u ožujku.

Američki proizvođač ZMappa objavio je da je ostao bez zaliha tog eksperimentalnog lijeka, na britansko ministarstvo zdravstva priopćilo je da radi na nabavi preostalih doza lijeka.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je prema posljednjim podacima u zemljama zapadne Afrike virusom ebole od izbijanja epidemije u ožujku zaraženo 2615 osoba, a dosad je potvrđeno 1427 smrtnih slučajeva.

Demokratska Republika Kongo u nedjelju je potvrdila svoja dva prva slučaja ebole, čime je nakon Gvineje, Liberije, Sijera Leonea i Nigerije postala peta afrička zemlja na koju se proširila epidemija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:59