BUJNI REZULTATI

LIJEK ZA ĆELAVOST KOJI DJELUJE! Znanstvenici u potpunosti uspjeli nadomjestiti gubitak kose

Američki su znanstvenici u potpunosti uspjeli nadomjestiti gubitak kose uzrokovan alopecijom kod tri pacijenta uz pomoć lijeka koji se koristi u liječenju bolesti koštane srži.

Alopecija je poremećaj koji dovodi do opadanja kose i gubitka dlaka s ostalih dijelova tijela. U principu se češće javlja kod muškaraca, ali statistike pokazuju kako gubitak kose pogađa i oko 30 posto žena.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Nakon što su otkrili koje su imunološke stanice odgovorne za uništavanje folikula iz kojih izrastaju vlasi kose, američki su znanstvenici uspješno proveli dva eksperimenata na miševima.

U jednom su koristili lijek ruxolitinib, koji je u SAD i Europi registriran za liječenja bolesti koštane srži, a u drugom su upotrijebili lijek tofacitinib, koji je registriran za liječenje reumatoidnog artritisa u SAD, ali ne i u Europi.

U oba eksperimenta na miševima lijekovi su pomogli laboratorijskim životinjama s alopecijom da već za 12 tjedana u potpunosti nadomjeste izgubljene dlake.

Tim pod vodstvom dr. Raphaela Clynesa iz Medicinskog centra Sveučilišta Columbia u New Yorku zatim se odlučio za pilot klinički pokus u koji su bila uključena tri pacijenta koja su patila od alopecije i ostala su bez trećine kose na glavu.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Svaki od njih dobivao je dva puta dnevno po 20 miligrama ruxolitiniba, a tijekom pet mjeseci terapije uspjeli su u potpunosti nadomjestiti gubitak kose o čemu su objavili rad u časopisu Nature Medicine.

- Mi smo tek počeli testirati lijek na pacijentima, no ako se on pokaže uspješnim i sigurnim, to će imati dramatičan pozitivni utjecaj na živote ljudi s tom bolešću - izjavio je za BBC dr. Clynes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:39