Konzumiranje namirnica koje sadrže vitamin C, poput naranča, papaja, paprika, brokolija i jagoda, može smanjiti rizik za najčešći tip hemoragijskog moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje koje će u travnju biti predstavljeno na 66. godišnjem kongresu Američke akademije za neurologiju u Philadelphiji.
Hemoragijski moždani udar je rjeđi od ishemijskog, no češće je smrtonosan pa je stoga ovo otkriće utoliko važnije. U istraživanje je bilo uključeno 65 osoba koje su doživjele hemoragijski moždani udar ili puknuće krvne žile unutar mozga koje se uspoređivalo sa 65 zdravih osoba.
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr
Svi ispitanici su testirani na razinu vitamina C u krvi. 41 posto ih je imalo normalne razin...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....