ZNATE LI ŠTO JE POIS?

Loše vam je nakon što svršite? Alergični ste na vlastitu spermu!

ZAGREB - Nakon više od desetljeća istraživanja uzroka postorgazmičkog sindroma (POIS - Postorgasmic illness syndrome), zbog kojeg neki muškarci odmah nakon što svrše osjećaju simptome slične onima gripe, nizozemski znanstvenici napokon su došli do otkrića. Razlog je, tvrde, alergija nekih muškaraca na vlastitu spermu.

Neki neće priznati

Iako za ovaj fenomen ne zna mnogo ljudi, pa čak ni liječnika, činjenica je da se medicinska znanost već godinama bavi ovom misterioznom pojavom od koje pati, prema nekim predviđanjima, od 0,25 do 1 posto populacije.

No, broj bi, smatraju stručnjaci, mogao biti i veći budući da se pretpostavlja da mnogi muškarci nikada nisu potražili pomoć, i to zbog neugode.

Reakcija na koži

Marcel Waldinger, profesor seksualne psihofarmakologije na sveučilištu u Utrechtu, i njegov tim analizirali su 45 Nizozemaca kojima je dijagnosticiran POIS, a 33 su se pristala podvrgnuti testu u kojem su im bockali i tretirali kožu razblaženom verzijom sperme.

Od njih 33, 29, odnosno 88 posto muškaraca, imalo je pozitivnu reakciju na koži, što upućuje na autoimunu ili alergijsku reakciju.

Simptomi se smanjuju

Waldinger je na taj način otkrio i metodu tretiranja POIS-a, čime se pacijenta naposljetku gotovo potpuno desenzitivira na spermu. Muškarcima su, naime, davane injekcije njihove vlastite sperme - isprva vrlo razrijeđene, a potom sve manje - a nakon jedne do tri godine simptomi su se kod ovih pacijenata uvelike smanjili.

Simptomi POIS-a uključuju temperaturu, curenje nosa, veliki umor i pečenje očiju.

Pojavlju se odmah nakon klimaksa i mogu, tvrde stručnjaci, trajati i do tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:04