TMS-UREĐAJI

Magnetska stimulacija može utišati migrenu

Uređaji za magnetsku stimulaciju imaju široku primjenu - od liječenja glavobolje i neuropatske boli do ublažavanja depresije... I postaju sve manji

Eksperimentalni ručni uređaj koji šalje magnetske impulse u stažnji dio glave mogao bi pomoći barem nekim osobama koje pate od migrene, a kod kojih su postojeći lijekovi nedjelotvorni.

Kad lijekovi podbace

U studiji kojom je ispitivan uređaj za transkranijalnu magnetsku stimulaciju (TMS), kojim pacijent sam upravlja, sudjelovao je 201 pacijent, a vodila se u 16 američkih medicinskih centara.

Optimistična poruka stiže iz Albert Einstein College of Medicine, a voditelj studije Richard B. Lipton ističe da bi tehnika transkranijalne magnetske stimulacije mogla biti prvi učinkoviti tretman protiv glavobolje kad lijekovi podbace. Uređaj bi možda mogao spriječiti migrene i prije nego što bol krene. Onima koji su sudjelovali u studiji rečeno je da upute dva impulsa u stražnji dio glave od trenutka pojave migrenske aure (poremećaj vida koji signalizira migrenu) koju ima 30 posto pacijenata s migrenom. Pokazalo se da 38 posto pacijenta koji su koristili uređaj nakon dva sata nisu imali bolove u usporedbi sa 22 posto onih koji ga nisu koristili. Oni koji su koristili uređaj imali su i blaže simptome migrene poput mučnine, osjetljvosti na svjetlo i zvuk.

Pitanje isplativosti

Naime, razina boli mjerila se nakon 30 minuta, nakon jednog, pa potom i nakon dva sata, te poslije 24 i 48 sati nakon tretmana.

Uporaba TMS-a mogla bi biti veliki korak naprijed kod bolesnika kojima postojeći lijekovi ili nisu učinkoviti ili izazivaju značajne nuspojave, kaže Hans Christoph Diener sa Sveučilišne klinike u Essenu. No, dodaje da zasad ima puno pitanja na koja nema pravog odgovora. Primjerice, još nije poznato koliko je impulsa najučinkovitije, bi li uporaba uređaja bila isplativija u odnosu na lijekove i je li to sigurno za ljude koji pate od epilepsije.

Inače, TMS se već koristi i za liječenje depresije, ali ne kao metoda prvog izbora već kod onih pacijenata kod kojih standardna terapija lijekovima nije dala rezultat. Istina, stručnjaci kažu kako transkranijalna magnetska stimulacija može smanjiti simptome depresije, ali se pravi mehanizam djelovanja ne zna. Pretpostavlja se da možda stimulira neke dijelove mozga koji imaju važnu ulogu u reguliranju raspoloženja.

Naime, TMS šalje magnetske impulse koji stvaraju bezbolne električne struje u mozgu, a one stimuliraju živčane stanice u dijelu mozga koji je uključen u reguliranje raspoloženja i depresije. Istraživanja liječenja depresije uz pomoć TMS-a se nastavljaju kako bi se utvrdila najbolja doza stimulacije mozga ovisno o simptomima ili nuspojavama.





Mnogo dobrih mogućnosti

No, tu nisu iscrpljene mogućnosti liječenja uz pomoć transkranijalne stimulacije. Među ostalim, smatraju da bi se mjerljivi uspjesi mogli postići kod kronične neuropatske boli, Parkinsona, motoričkog oporavka kod moždanog udara. Drže da bi se uz pomoć TMS-a mogla barem ublažiti bol ili neki drugi morotički simptom bolesti ovisno o mjestu poticaja ili frekvencije.

Dr. Igor Filipčić: Imamo znanje, ali ne i uređaje

Psihijatar dr. Igor Filipčić iz Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb prošle je godine završio tečaj TMS-a na Harvardu i naglašava kako ova metoda liječenja ima brojne prednosti. - Važno je samo da to radi educirana osoba koja točno zna gdje treba staviti uređaj da se postignu dobri rezultati. Fantomska bol, odnosno bol koju osjećaju ljudi u ruci ili nogi koju više nemaju odlično se liječi TMS-om - kaže dr. Filipčić.

Dodaje da, na žalost, u Hrvatskoj nema ni jednog uređaja za liječenje, već samo dva za dijagnostiku. Naime, za liječenje je potreban uređaj jačine od 10 do 20 Herca, a ovi dijagnostički imaju samo jedan. Na Rebru se razmišlja o kupnji terapijskog TMS-a koji inače stoji oko 40.000 eura.

- Prosječno liječenje traje od 2 do 3 tjedna i radi se 15 do 20 aplikacija, a svaka traje od 20 minuta do pola sata - kaže dr. Filipčić. Dodaje da pacijenti koji se podvrgavaju liječnju TMS-om ne smiju na sebi imati metalne predmete, primjerice pearcing, a rijetko se kao nuspojava terapije javljaju glavobolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:27