DJECA

Malia i Sasha Obama na posebnom režimu prehrane

 AFP

Predsjednik Sjedinjenih Država, Barack Obama, potpisao je u utorak u Bijeloj kući predsjednički memorandum kojim se daju ovlasti posebnom odjelu da se bace u okršaj s rastućom epidemijom dječje pretilosti. Memorandum je dio kampanje Prve dame Michelle Obama “Let’s move” kojom se žele združiti privatni i državni sektori u pokušaju da djeca postanu aktivnija u svakodnevnom životu i jedu zdravije kako bi u odrasloj dobi imala normalnu težinu.

Odjel ima 90 dana da pripremi plan i predstavi ga predsjedniku, a trebao bi osmisliti koordiniranu strategiju, prepoznati ključne probleme i napraviti plan akcije. Michelle Obama rekla je kako je vrijeme da Amerika prizna istinu, te da se u posljednja tri desetljeća broj pretile djece utrostručio, pa je jedno na troje djece u Americi danas pretilo ili ima prekomjernu težinu.

- Nije riječ samo i kilogramima ni o izgledu naše djece. Bitno je kako se naša djeca osjećaju i kakav utjecaj debljina ima na njiov svakodnevni život - rekla je prva dama. Dodala je da bi se u školskim obrocima trebala smanjiti količina šećera, masti i soli, a povećati unos svježeg voća i žitarica. Michelle je gostujući u showu “Larry King Live” rekla da je i njena obitelj dobila upozorenje doktora zbog kilograma.

- Pedijatar je izrazio zabrinutost zbog indeksa tjelesne mase mojih kćeri i ja sam ostala u potpunom šoku, jer stvarno nisam primjećivala da su se udebljale i mislila sam da ih pravilno hranim - povjerila je Michelle. Tada je za Sashu i Maliju uvela manje porcije, više kuhanih obroka, izbacila deserte i zamijenila gazirana pića vodom, mlijekom i svježe iscijeđenim voćnim sokovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:46