RASTUĆI PROBLEM

Mentalno zdravlje mladih ugroženo je pandemijom: ‘Dolaze nam djeca sve mlađe dobi‘

Đordana Barbarić

 Paun Paunovic/CROPIX
Dobne granice poteškoća koje se javljaju snizile su se i prešle su iz srednje škole u osnovnu, upozorava Davorka Kovačić Borković

U organizaciji Udruge MoSt na splitskom Kampusu otvorena je u ponedjeljak u povodu kampanje mentalnog zdravlja mladih izložba plakata "Ajmo govorit o zdravlju, mentalnom zdravlju!", gdje je rečeno da u Hrvatskoj gotovo svaki peti mladi čovjek ima neki problem s mentalnim zdravljem.

Izložba je postavljena u sklopu kampanje, a posjetitelji mogu razgledati velike metalne panoe s plakatima na kojima su informacije o mentalnom zdravlju i upute kako se mentalno zdravlje djece i mladih može zaštititi i osnažiti, a predstavljeni su i punktovi u Hrvatskoj na kojima mladi u formativnim godinama mogu dobiti potporu i pomoć.

Đordana Barbarić iz MoSta rekla je kako plakati govore o čemu razmišljaju kao stručnjaci, roditelji, nastavnici, pojedinci i građani, o svemu onome što ih okuplja, o mladima, o tome kako im mogu biti blizu i kako im mogu biti potpora te o tome što odrasli mogu učiniti da im odrastanje bude​ jednostavnije, pogotovo u ovome pandemijskom vremenu, koje je stavilo dodatni teret na njihov život.

Istaknula je kako ​gotovo 50 tisuća mladih u svijetu u godini počini samoubojstvo, što je alarmantan i poražavajući broj. I u Hrvatskoj gotovo svaki peti mladi čovjek ima neki problem s mentalnim zdravljem, rekla je Barbarić i dodala da su i zato ​danas tu​.​

image
Paun Paunovic/CROPIX

Voditeljica Savjetovališta za djecu i mlade pri Službi za mentalno zdravlje​ županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ​​Davorka Kovačić Borković rekla je da su posljednje dvije godine "fokusirani na mlade" koji iznimno pate u ovome pandemijskom vremenu.

"U praksi smo primijetili da nam dolaze djeca sve mlađe dobi i već u osnovnoj školi ima dosta djece koja imaju značajne probleme vezane za anksioznost i depresiju, ali i za samoozljeđivanje, što prethodnih godina nismo imali u osnovnoj školi, već u srednjoj školi. Dobne granice poteškoća koje se javljaju snizile su se i prešle su iz srednje škole u osnovnu", izjavila je Kovačić Borković.

​Sve više mladih javlja se za pomoć i udruzi Feniks iz Splita, čija osnivačica i predsjednica ​Marina Vidović​ tvrdi kako su samoubojstva u velikom porastu, a Splitsko-dalmatinska županija je na drugom mjestu u zemlji po broju samoubojstava. Udruga pruža razne besplatne usluge osobama u potrebi, a najaktivnije su grupe uzajamne potpore koje se temelje na tome da osobe koje su same prošle kroz iskustvo psihičkih poteškoća ili kroz psihijatrijski sustav pružaju potporu onima koji dolaze po pomoć.

"Oni to rade kroz svoje osobno iskustvo i to se pokazalo jako korisno. Biti čovjek nekome kroz njegovu bol je nešto što je najkorisnije i - iako zvuči jednostavno, najteže je. Puno nas posla čeka jer je tek nedavno osnovano Županijsko vijeće za mentalno zdravlje. Naša udruga djeluje u posuđenim prostorijama i moramo napraviti puno više", rekla je Vidović.

​Izložba plakata bit će otvorena do 28. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 01:24