PODIJELIT ĆE MILIJUN DOLARA

'MOJ PRIJATELJ IZ RAZREDA UMRO JE OD RAKA NA ŽELUCU, OTADA JE MOJ SAN OTKRITI LIJEK' Tko su znanstvenici koji su ove godine dobili Nobela za medicinu

Amerikanac James Allison i Japanac Tasuku Honjo
 Shannon Stapleton, Kyodo / REUTERS

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju su Amerikanac James Allison i Japanac Tasuku Honjo za otkriće kako se čovjekov imunološki sustav može iskoristiti za borbu protiv raka. Dvojica laureata podijelit će novčani iznos Nobelove nagrade u iznosu od oko milijun dolara.

"Tumori ubijaju milijune ljudi svake godine i jedan su od najvećih izazova čovječanstva. Ovogodišnji laureati postavili su u cijelosti novi pristup liječenju raka", navodi se, među ostalim, u priopćenju Nobelova povjerenstva Instituta Karolinska u Stockholmu koje bira laureate za medicini i fiziologiju.

Imunološki sustav normalno traži i uništava stanice raka. No, tumorske stanice pronalaze sofisticirane načine skrivanja od napada imunološkog sustava, što im omogućava da rastu i napreduju. Stoga je reakcija imunološkog sustava na rak obično slaba. Radeći odvojeno, James Allison i Tasuku Honjo otkrili su proteine ​​koji djeluju kao kočnica na imunološki sustav. Kasnije su otkrili da oslobađanje tih kočnica omogućava imunološkom sustavu da efikasno napada stanice raka. Zahvaljujući tim otkrićima posljednjih su godina razvijeni brojni lijekovi tzv. inhibitori kontrolnih točaka, a imunoterapija je postala jedna od strategija koje najviše obećavaju u liječenju malignih oboljenja.

Ph.D. James P. Allison of MD Anderson Cancer Center at The University of Texas is seen in this picture obtained from MD Anderson Cancer Center at The University of Texas on October 1, 2018. MD Anderson Cancer Center at The University of Texas/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
MD Anderson Cancer Center at The University of Texas / REUTERS
James P. Allison
Kyoto University Professor Tasuku Honjo is pictured in Kyoto, Japan in this photo taken by Kyodo September 17, 2018. Picture taken September 17, 2018. Mandatory credit Kyodo/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. THIS IMAGE WAS PROCESSED BY REUTERS TO ENHANCE QUALITY, AN UNPROCESSED VERSION HAS BEEN PROVIDED SEPARATELY.
Kyodo / REUTERS
Tasuku Honjo

- Alisson i Honjo zasluženo su dobili Nobelovu nagradu. Oni su začetnici imunoterapije koja danas nudi realnu šansu pacijentima oboljelima od brojnih tumora, a posebno značajni rezultati postignuti su u oko 30 posto melanoma kod pacijenata. Oni su otkrili kako ukloniti kočnice u imunološkom sustavu preko kontrole regulatornih T stanica. Mnogi nisu vjerovali u njihova otkrića na početku, no oni su nastavili istraživati i pokazali su na koji se način imunološki sustav može uspješnije aktivirati - pojasnio je prof. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, koji poznaje obojicu laureata.

- Imao sam čast ugostiti Jima Allisona u Frankfurtu 2015. godine, koji je sve nas oduševio prikazanim rezultatima imunoterapije. Kao čovjek je jednostavan, direktan u komunikaciji i vrlo zabavan, te odličan svirač harmonike - dodao je Đikić.

Obojica laureata do svojih su otkrića došla početkom 1990-ih, kada je Tasuku Honjo otkrio protein PD-1, a James Allison CTLA-4, na kojima se zasnivaju današnji protutumorski lijekovi.

- Počašćen sam i ponosan što sam dobio ovo prestižno priznanje. Motivacija za nas znanstvenike je jednostavno pomaknuti granice znanja - rekao je James Allison (70), profesor na Sveučilištu Texas u Houstonu. Priznao je da je za njega bila veliki emocionalni privilegij sresti pacijente koji su imali korist od njegova otkrića.

- Oni su živi dokaz snage temeljne znanosti, naše želje za učenjem i razumijevanjem kako stvari funkcioniraju - istaknuo je Allison.

Drugi laureat Tasuku Honjo (76) vijest o Nobelovoj nagradi primio je okružen svojim suradnicima na Sveučilištu Kyoto.

Zanimljivo je da se Honjo istraživanjem tumora počeo baviti kao mladi liječnik 1960-ih godina, kada mu je kolega iz razreda preminuo od raka na želucu.

- Moj san je bio otkriti lijek za rak - rekao je Honjo u razgovoru za New Scientist 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:45