SEKS I VEZE

Muškarci se boje dostupnih žena spremnih na sve

 Arhiva
Psiholozi navode da žene brzinskim pristankom na seks pokazuju da su nezainteresirane za tog muškarca kao osobu ili s druge strane imaju manjak samopouzdanja

Muškarci se žele boriti za ljubav žene, ali većina djevojaka danas samo odglumi slabu obranu i potom vrlo lako pristane na seks, navodi britanski The Times. Svaka žena nakon toga vrlo brzo pomisli da je upravo on taj - njen princ na bijelom konju. Je li danas stvarno postao problem da se žene iz nekog razloga prelagano predaju, je li se izgubio čar zavođenja, kakvu poruku žene time zapravo šalju? Plaše li se muškarci njihove oslobođene seksualnosti i agresivnosti?

- Činjenica je da sve češće dolaze muškarci koji imaju seksualne smetnje, odnosno smetnje pri erekciji ili preranoj ejakulaciji, i to zbog seksualno agresivnijih žena - kaže seksualna terapeutkinja i klinička psihologinja Ida Šamanović iz KBC-a na Rebru. Dodaje kako muškarce plaši angažman djevojaka i njihova prevelika seksualna zahtjevnost. Imaju osjećaj da moraju stalno biti spremni - kao pritiskom na gumb - a to ih silno opterećuje.

- Zbog toga muškarci češće imaju psihogene smetnje jer su u grču. Osobito ako partnerica dobro zna što hoće - napominje psihologinja Šamanović. Čini se da istraživanja pokazuju da je broj godina kad mladi ulaze u seksualne odnose isti kao prije desetljeća, ali su se djevoke izjednačile s mladićima.

Ženska seksualnost

- To znači veću seksualnu slobodu žena, odnosno mladih djevojkaa. Ujedno se kroz medije propagira seksualnost, ali ona ima skrivenu poruku - izgledaj seksi, ali nemoj biti seksualna - upozorava seksualna terapeutkinja i navodi kako je to kontradiktorna poruka, ali je odraz višestoljetne zabrane ženske seksualnosti, koja se morala kontrolirati zbog ženske plodnosti, kao i utvrđivanja očinstva.

Times navodi da je muškarčevo samopouzdanje direktno vezano uz to koga može pobijediti.

Slatka pobjeda

Muškarci se žele osjećati kao pobjednici i pobjeda ih ispunjava. U ljubavi bi se jači spol trebao stalno dokazivati. Žene bi trebale ohrabrivati muškarce da im dokažu da imaju karaktera da ih osvoje, a ne samo da su financijski osigurani, imaju posao i stan.

Psiholog Mario Sušilović navodi kako se ovdje radi o tome da više cijenimo ono do čega teže dolazimo, kao kad teško zarađen novac više cijenimo od novca koji smo dobili ili kad se nakon posla u koji smo uložili trud i vrijeme osjećamo bolje nego kad smo neki posao brzo i bez puno truda uspješno obavili.

- Cijela me priča podsjeća na neku natjecateljsku igru s djetetom u kojem puštamo da pobijedi, a kad dijete na kraju pobjedom nije zadovoljno i sretno, mi se čudimo. I zavođenje je neka vrsta igre, koja nije zanimljiva ako u njoj ne sudjeluje oboje zainteresiranih. Brzinskim lijeganjem s tek upoznatim partnerom šalje se poruka: ‘mene ustvari zanima seks, a ne ti’ ili ‘bojim se da ćeš odustati od mene ako te hitno ne pustim u svoj krevet’. Žene takvim ponašanjem kao da žele poručiti da su nezainteresirane za tog muškarca kao osobu ili imaju manjak samopouzdanja. To baš i nije poticajno za muškarca - komentira Sušilović, učitelj realitetne terapije.

Burni počeci i završeci

- Ako i dođe do zaljubljivanja, to nije kraj priče ‘... i živjeli su sretno do kraja života’, nego tek početak. Veze koje se temelje samo na zaljubljivanju, nakon eksplozivnog, burnog i strasnog početka dolaze do jednako eksplozivnog kraja. Zaljubljenost je krasan osjećaj, ali ako se svakodnevno ne hrani ulaganjem u partnerski odnos, brzo gasne - rekao je psiholog Sušilović. Za kraj je poručio da, usprkos uvriježenom vjerovanju, u stvarnom životu prinčevi na bijelom konju ne postoje. Postoje samo oni koji to postaju kroz izgradnju odnosa i zajedništvo.





Poznati Hrvati komentiraju:

KRISTIJAN UGRINA, glumac

Lovina si u mjeri koliko si to dopuštaš

Činjenica je da je žena više u posljednje vrijeme, pa su možda zato agresivnije. Ako se osjećaš lovinom, onda to i jesi. Stvar je samo u tome koliko si to dopustiš. Ako si lovac, onda si lovac jednom zauvijek. Ono što je sigurno je da je danas društvo puno slobodnije.

DALIBOR MATANIĆ, redatelj

Muškarci se boje pametnih žena

Opće je poznato da se većina muškaraca pribojava pametnih žena, a kako se žene moraju boriti za svoj teritorij, i patrijarhalno društvo polako nestaje, sve je više opasnosti za tradicionalne muškarce. Mislim da se prema normalnom muškarcu normalna žena neće ponašati agresivno. Jedini je problem kad se žene počnu ponašati kao muškarci.

KRISTIJAN POTOČKI, glumac

Muškarci su od lovaca postali lovine

Apsolutno se slažem da su muškarci postali lovine, jer su žene agresivnije. Sve je dostupnije, živimo u vrijeme informatizacije i ‘Avatara’, svašta vidimo. No, svakako mislim i da starinski način zavođenja imponira svakoj ženi - da joj muškarac pridrži kaput ili da je odvede u kazalište. Mislim da stvari ipak nisu otišle u neki ekstrem i da je to toliki problem, pa - sto ljudi, sto ćudi.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 22:53