KONAČNO POTVRĐENO

MUŠKARCI SU ZABORAVNIJI OD ŽENA Znanstvenici: 'Nemamo pojma zašto. To je misterij'

Zapamtite: Muškarci su zaboravniji od žena. To je poruka nove studije iz Norveške nedavno objavljene u stručnom časopisu BMC Psychology. Ipak, uz ovaj zaključak ide upozorenje: rezultati nisu definitivni jer u istraživanju znanstvenici nisu izravno testirali pamćenje, nego su se oslonili na pitanja o pamćenju.

- Bilo je iznenađujuće vidjeti da muškarci zaboravljaju više nego žene. To prije nije zabilježno. - izjavio je Jostein Holmen, profesor na Sveučilištu znanosti i tehnologije u Trondheimu, u objavi za medije

- Bilo je iznenađujuće vidjeti i da su muškarci podjednako zaboravni i u tridesetim i u šezdesetim godinama života. Rezultati su nedvojbeni. Znanstvenici su do ovih zaključaka došli na temelju razgovora s čak 48.000 ispitanika, koje su pitali koliko se dobro sjećaju nekih stvari iz svojeg života.

- Razmišljali smo dugo o tome zašto muškarci imaju toliko problema s pamćenjem, zašto imaju toliko više problema nego žene, no nismo uspjeli pronaći objašnjenje - rekao je Holmen - To je još uvijek misterij.

Njegov tim je utvrdio da problemi s pamćenjem ne rastu previše tijekom vremena ni kod žena ni kod muškaraca, iako se stopa zaboravnosti povećava kod ispitanika starijih od 60 godina.

Dodatno, tjeskobni i depresivni ljudi, te oni slabijeg obrazovanja, zaboravljaju više nego njihovi vršnjaci, barem kada se procjenjuje na temelju njihovih sjećanja.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:16