KRITIČNI ČIMBENICI

Najčešće komplikacije u trudnoći

U devet mjeseci koliko traje trudnoća, slatko iščekivanje prinove mnogim se roditeljima neplanirano može pretvoriti u noćnu moru

Mnogo je komplikacija koje mogu zagorčati život trudnici i njezinu djetetu, a neke od njih, nažalost, mogu imati i koban ishod. Nužno je upozoriti na nekoliko rizičnih čimbenika u trudnoći - u ugroženu skupinu spadaju izrazito mlade trudnice, ali i trudnice starije od 35 godina, visoko su na popisu učestalih komplikacija i problemi s prijevremenim sazrijevanjem vrata maternice, razne infekcije te bolesti specifične za trudnoću, poput preeklampsije.

Takve trudnice zahtijevaju posebnu skrb i moraju se strogo držati liječničkih uputa. Za trudnicu i dijete koje nosi pojedine komplikacije nisu toliko opasne, ali izazivaju neželjeni stres. Donosimo pregled najčešćih komplikacija u trudnoći te umirujuće savjete za sve buduće roditelje.

Proširene vene

Mnoge žene u trudnoći imaju proširene vene ili im se pogoršaju već postojeći simptomi. Elastičnost stjenke vena slabi pod utjecajem progesterona. Kako maternica raste, pritišće velike vene na desnoj strani tijela (donja vena cava), tlak se povećava i širi venu u nogama. Količina krvi u tijelu povećava se u trudnoći, pa su i vene opterećenije. Presudan je i nasljedni faktor - ako je netko u vašoj obitelji imao proširene vene, veća je vjerojatnost da ćete i vi imati problema.

Upala bubrega i urinarnog trakta

Među najčešćim komplikacijama u trudnoći je upala bubrega i urinarnog trakta prouzročena bakterijom escherichijom coli. Liječnik u tom slučaju najčešće propisuje uzimanje oralnih antibiotika u trajanju od 7 do 10 dana.

Postoje brojni antibiotici koji su sigurni za uzimanje u trudnoći, poput penicilina i cefalosporina, a izbjegavaju se tetraciklini, eritromicin, kloramfenikol, sulfa preparati u trećem i trimetoprim u prvom tromjesečju.

Prekomjerna težina

Prekomjerno dobivanje na težini tijekom trudnoće povezano je s nizom dodatnih rizika – otežava procjenu tijeka trudnoće i mjerenje djeteta. Dijete može postati toliko veliko da će vaginalni porođaj biti težak ili nemoguć. Niz znanstvenih ispitivanja objavljenih posljednjih godina upozorava da je kod beba težine 4000 do 4500 g povećan rizik od nastanka tumora koji se vezuju za estrogen (rak dojke u djevojčica i rak prostate u dječaka) te češće tijekom života imaju povećan krvni tlak.

Idealno bi bilo tijekom trudnoće dobiti između 11 i 15 kg. Nakon porođaja, oko 8 kilograma odlazi na dijete, posteljicu i tjelesne tekućine, a višak koji ostane brzo se istopi dojenjem, najčešće do djetetovog prvog rođendana.

Anemija

Žene su u trudnoći anemične zbog povećanja volumena krvi od čak 50%. Količina krvi ubrzano raste zbog potreba djeteta te je potreba za željezom veća. Gotovo 20% trudnica pati od anemije. Dobro je znati da pred kraj trudnoće beba uskladištava potrebnu količinu željeza za prvih šest mjeseci svoga života, pa su i potrebe za tim mineralom veće.

Blaga anemija ne povećava rizik od niske porođajne težine ili preranog rođenja djeteta. U dogovoru s liječnikom trudnice mogu uzimati suplemente obogaćene željezom.

Dijabetes

Dijabetes je najčešća medicinska komplikacija tijekom trudnoće i pogađa 4% budućih majki.

Testiranja se obavljaju u 27. tjednu trudnoće jer se ta vrsta dijabetesa javlja sredinom trudnoće i postaje sve izraženija kako trudnoća napreduje. Radi se o povišenoj razini šećera u krvi, a takvo stanje obično prestaje poslije rođenja djeteta. Dijabetes se javlja kad tijelo ne može proizvesti ili razgraditi inzulin, hormon gušterače kojim stanice glukozu pretvaraju u šećer. Najveća je opasnost od povišene razine šećera u krvi da dijabetes prijeđe i na dijete, što znači da će se ono roditi iznadprosječno veliko, a to otežava sam porođaj. Trudnica svakako mora držati dijabetes pod liječničkim nadzorom, jer će samo na taj način tijekom cijele trudnoće imati manje razloga za zabrinutost.

Najvećem riziku izložene su trudnice koje su već imale (ili imaju) dijabetes. Pretile su žene također u opasnosti te one koje imaju poteškoća vezanih uz trudnoću, kao što su spontani pobačaj ili eklampsija. U rizičnoj su skupini i starije majke s visokim tlakom.

Zubi

Poslije petog mjeseca trudnoće raste potreba za kalcijem, ali u zubima je on u stabilnom spoju – jednom ugrađen, on se iz zuba više ne može razgraditi.

Trudnice su izloženije karijesu zbog povećane razine hormona progesterona i estrogena, što povećava prokrvljenost zubnog mesa.

Ako zbog osjetljiva zubnog mesa ne budete redovito prali zube, bit ćete ozbiljno izloženi parodontitisu: gubitku kosti i klimavosti zuba. Američki znanstvenici, prenosi Roda, tvrde da upale zubnog mesa povećavaju mogućnost preranog porođaja čak od 4 do 7 puta. Mučnina i povraćanje česti su u prvom tromjesečju trudnoće. Izazivaju promjene kiselosti usne šupljine, što šteti zubnoj caklini.

Sve se tegobe mogu izbjeći pravilnom higijenom i redovitom kontrolom kod vašeg stomatologa. Nipošto se nemojte bez konzultacije s liječnikom odlučiti na uzimanje vitaminskih pripravaka i nemojte upotrebljavati specijalizirane premaze za zaštitu cakline.

Visok krvni tlak

Mirovanje u krevetu (najčešće u bolnici) jedini je efikasan način reguliranja krvnog tlaka. To je obično dovoljno do kraja trudnoće, ali ako se simptomi pogoršaju i ustanovi se da ugrožavaju dijete, porođaj će biti izazvan prije predviđena termina.

Redovito kontroliranje krvnog tlaka obvezno je tijekom trudnoće jer je to precizan pokazatelj brojnih problema koji se mogu javiti u ovom razdoblju. Iako je povišen krvni tlak najčešće kratkotrajna reakcija na anksioznost, također može upozoriti na preeklampsiju. Ovo stanje, ako se ne uoči i ne tretira na vrijeme, može ugroziti i vaš i djetetov život. Ostali simptomi preeklampsije nisu uvijek uočljivi, osobito u prvim mjesecima trudnoće.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:11