ZDRAVIJA NEGO SE MISLI

NAPOKON OTKRILI PRAVU ISTINU O JAJIMA Ugledni nutricionisti dali preporuku koliko bi ih trebalo jesti tjedno i par ključnih savjeta o pripremi

 Niksa Stipanicev / CROPIX
 
 

Jaja imaju lošu reputaciju zbog toga jer su bogata kolesterolom, no njemački nutricionisti kažu da su zdravija nego što se misli, posebno za stariju populaciju.

Pečena, kuhana, poširana..., jaja su često na jelovniku za doručak. Nisu na dobru glasu jer ih se smatra kolesterolskim bombama.

Njemački nutricionisti tvrde da je to samo djelomično točno.

Jedno jaje ima solidnu količinu kolesterola, oko 400 miligrama u prosjeku. Šef nutricionističkog odjela Dječje sveučilišne bolnice u Muenchenu, profesor Berthold Koletzko pojašnjava: "Dvije trećine kolesterola u krvotoku zapravo proizvodi sam organizam. Kolesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle", kaže Koletzko.

No nutricionisti kažu da treba pripaziti koliko ćete jaja pojesti. Ističu da ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 19:16