OVO JEDITE ČEŠĆE

Naš mladi kirurg otkriva koja je hrana pravi lijek za crijeva, a kuhamo je samo oko Nove godine

Andrija Karačić

Specijalizant Andrija Karačić otkriva zašto češće trebamo jesti kiselo zelje
Specijalizant Andrija Karačić otkriva zašto češće trebamo jesti kiselo zelje

Crijeva, koliko god neprivlačno im bilo i ime i izgled, zapravo su fascinantan senzorni organ. Ona su direktno izložena svemu s čime se susrećemo kroz dan. Kavi, koju je ponovno netko preslatko skuhao. Onom kvazi-obroku koji ste ubacili sebe da ne pregladnite do ručka. Ali i prljavštini s ulice i sapunu kojim ste prali ruke. Sitne molekule svega što vidite oko sebe u tragovima dospijevaju u crijeva, nekad namjerno, a najčešće nenamjerno, priča nam s velikim entuzijazmom Andrija Karačić, specijalizant adbominalne kirurgije u jednoj zagrebačkoj bolnici.

Crijeva sve što osjete javljaju centrali, našem mozgu. Konkretno, živčane stanice unutar stijenke crijeva koje čine najveću nakupinu živčanih stanica unutar jednog organa u našem tijelu, otkud i popularni naziv "drugi" mozak....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 01:56