NOVA PRIJETNJA

NEOČEKIVANA OPASNOST Proteklih nekoliko godina naglo je porastao broj osoba otrovanih e-cigaretama

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), broj hitnih poziva u centre za trovanja povezanih s tekućim nikotinom iz e-cigareta porastao je s jednog mjesečno u rujnu 2010. na čak 215 mjesečno u veljači ove godine.

Brojke pokazuju da nije došlo do takvog porasta slučajeva trovanja klasičnim cigaretama.

Također, više od polovica slučajeva odnosi se na trovanje djece mlađe od pet godina, no 42 posto se odnosi na odrasle osobe, odnosno osobe iznad 20 godina. Dok do trovanja klasičnim cigaretama uglavnom dolazi kad ih djeca progutaju, za trovanje e-cigaretama odgovorna je tekućina koja sadrži nikotin, a koja se nalazi u e-cigaretama.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Do trovanja dolazi na tri načina – gutanjem te tekućine, inhalacijom ili apsorpcijom tekućine kroz kožu ili oči. Sve to ukazuje na dodatni razlog za brigu kad je riječ o e-cigaretama. Naime, iako još nema sigurnih dokaza da pušenje tih cigareta, odnosno udisanje para iz njih nije štetno, sada se javlja i nova prijetnja koju donosi sama tekućina kojom su napunjene. - S obzirom na to da se broj korisnika e-cigareta povećava iz dana u dan, za očekivati je da će i broj trovanja biti sve veći.

Tim prije što mnogi ljudi nisu svjesni da je tekući nikotin toksičan pa čak može uzrokovati i smrt zbog toga što je riječ o vrlo visokim koncentracijama – upozorava dr. Tim McAfee, iz CDC-a. Zbog načina na koji se tekućina za e-cigarete danas prodaje ona predstavlja opasnost za malu djecu jer ne postoji obaveza da se učini sigurnom za djecu tako da je djeca ne mogu progutati, a uz to se te tekućine proizvode s raznim mirisima i okusima koji su privlačni maloj djeci.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Inače, najčešće od zabiljženih nuspojava trovanja e-cigaretama bile su povraćanje, mučnine i nadraženost oka. Stručnjaci vjeruju da je slučajeva trovanja bilo i više od onih zabilježenih u CDC-ju, samo što nisu svi bili prijavljeni te smatraju da bi proizvođače tih cigareta, distributore, kao i cijelu javnost trebalo upozoriti na potencijalne rizike vezane uz e-cigarete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:30