NEOPHODNA POMOĆ

'NIJEDAN OD LIJEKOVA NIJE KLINIČKI DOKAZAN': WHO stručnjacima dao popis eksperimentalnih lijekova protiv ebole

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dala je popis s nazivima osam eksperimentalnih lijekova i dvaju cjepiva u nastanku stručnjacima koji su se u četvrtak sastali iza zatvorenih vrata u Ženevi kako bi razmotrili raspoložive načine koji će omogućiti uspješnu borbu s virusom ebole.

"Nijedan od ovih lijekova nije klinički dokazan, a postojeća infrastruktura je nedostatna da bi se oni distribuirali", objavio je u četvrtak WHO.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

S obzirom na posebne mjere koje su na snazi i potrebu da se vrijeme kliničkih pokusa ubrza, nova cjepiva neće biti na raspolaganju za opću uporabu do kraja 2014. "Odsad će samo male količine cjepiva biti na raspolaganju", stoji u priopćenju te se dodaje da su zalihe eksperimenalnih lijekova premale da bi se odmah zaustavilo širenje virusa u zemljama zapadne Afrike.

Zalihe eksperimentalnih lijekova i cjepiva ograničene su, stoji u izvješću pripremljenom za dvodnevni sastanak oko 200 znanstvenika, zdravstvenih radnika i predstavnika farmaceutskih tvrtki koji je u četvrtak počeo u Ženevi. Oni će razgovarati o "mogućnosti proizvodnje i korištenja eksperimentalnih lijekova". Jedan od ciljeva sastanka je informirati regulatorna državna tijela o tome kakva je situacija glede lijekova koji bi se mogli koristiti u borbi protiv virusa ebole te olakšati kontakt između ugroženih zemalja i proizvođača lijekova.

Direktorica WHO-a Margaret Chan prošli je mjesec rekla da je etično upotrijebiti eksperimentalne lijekove u borbi protiv ebole unatoč tomu što nisu u potpunosti testirani.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 19:57