Krumpir se smežurao, hladno prešano ulje se zamutilo, a jajima je prošao rok trajanja. Mora li baš sva takva hrana ići ravno u smeće? Stručnjaci odgovaraju negativno.
Od smežuranog krumpira možete napraviti pire, ulje je vjerojatno bilo izloženo niskoj temperaturi i još uvijek je dobro za korištenje, a jaja i dalje jestiva kada se termički obrade, kažu članovi jednoga potrošačkog centra u sjevernoj Njemačkoj.
Centar je sastavio popis od 30 namirnica. Pokraj svake od njih stoji objašnjenje o tomu koliko se dugo neki proizvodi mogu koristiti i kad ih uistinu treba baciti u smeće. Svrha je pokazati konzumentima da se sva hrana ne mora nužno odbaciti kad joj istekne rok, a to vrijedi za proizvode poput maslaca i keksa do riže i mliječnih prozvoda.
Kada je riječ o čuvanj...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....