NOVE UPUTE EPIDEMIOLOGA

NOVE UPUTE EPIDEMIOLOGA Trebamo li prati odjeću iz trgovine, trebamo li dezinficirati namirnice, može li se novinama prenositi zaraza?

ilustracija
 Damjan Tadić / Nikolina Vuković Stipaničev / Nikša Stipaničev / Hanza Media
Hrvatska je ušla u prvu fazu normaliziranja života i rada te je sve više ljudi izloženo riziku zaraze. Kako se spoznaje o koronavirusu, njegovim posljedicama i načinima širenja stalno mijenjaju, tražili smo od epidemologa da nam odgovore na pitanja o zaštiti od virusa koja si svakodnevno postavljamo. Odgovara Pavle Jeličić, dr. med., epidemiolog, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a

Treba li prati odjeću nakon povratka iz trgovine?

Smatramo da preporučene mjere trebaju biti praktične i održive. Stoga, kako još nije zabilježen prijenos Covida-19 putem odjeće, smatramo da je poželjno presvući se po povratku kući, ali da “vanjsku” odjeću nije nužno odmah prati. Važnije je nakon presvlačenja higijenski oprati ruke.

Koliki je rizik da se virus zadrži na bradi i treba li se tuširati nakon povratka kući?

Ovisno o situaciji (npr. boravak u napučenim prostorijama), može se razmotriti i tuširanje nakon povratka kući. Za osobe s bradom nije naodmet da, prilikom higijenskog pranja ruku, operu i lice i bradu.

Treba li pošiljke koje stižu poštom stavljati u karantenu?

Kako još nema dokaza o prijenosu koronavirusa putem pošiljki, nema potrebe za stavljanje pošte u karantenu ako se pridržava preporuka o higijeni ruku, tj. nakon otvaranja pošiljke pakiranje baciti u otpad te, bez diranja lica, ruke higijenski oprati.

Može li se koronavirus prenijeti listanjem novina?

U svijetu nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom preko novina. Jedina je uputa da je ovo prava prilika riješiti se navike lizanja prstiju dok listate novine, što je u bilo kojim uvjetima nepreporučljivo i nehigijenski.

Kako postupiti kad donesemo namirnice iz trgovine? Trebamo li ih dezinficirati?

Nakon kupovine namirnica nema potrebe sva pakiranja dezinficirati, jer se većina namirnica odmah sprema u neko spremište gdje će s vremenom potencijalni virusi nestati. One namirnice koje namjeravamo upotrijebiti unutar dva-tri dana također ne treba prati, ali treba higijenski oprati ruke nakon što ih se dodiruje.

Svakako se treba pridržavati dobre higijenske prakse u postupanju s hranom, tj. higijensko pranje ruku, održavanje radnih površina, toplinska obrada namirnica koje se ne jedu sirove, izbjegavanje križne kontaminacije i dobro pranje hrane koja se konzumira sirova (npr. voće i povrće).

Ubijaju li visoke i niske temperature virus? Kako UV zrake utječu na koronavirus?

Temperature više od 60 °C inaktiviraju koronavirus, pa će tako i toplinska obrada hrane, kao i pranje odjeće, na temperaturi iznad cca 60 °C inaktivirati koronavirus, a na nižim temperaturama on preživljava. Još nema dokaza o utjecaju sunčevih zraka na koronavirus s obzirom na to da osim UV zraka i drugi abiotički faktori, kao što su temperatura i vlaga, mogu utjecati na inaktivaciju koronavirusa.

U trgovinama se svi koristimo istim košarama. Trebamo li ih i sami dezinficirati?

Kako se trenutno u gotovo svakoj trgovini na ulazu nalaze dezinfekcijska sredstva, treba ih upotrebljavati, osim za dezinfekciju ruku, i za dezinfekciju ručki kolica i košara. Također je trgovinama preporučeno da učestalo dezinficiraju najdodirivanije površine, a to su svakako i ručke na kolicima i košarama. Također treba izbjegavati dodirivanje lica tijekom kupovine.

Koja su pravila za vježbanje? Neke studije govore da se prilikom vježbe virus raspršuje. Kolika je razumna udaljenost dok trčimo?

S obzirom na to da se kapljični put smatra glavnim prijenosom koronavirusa, odnosno 15-minutni boravak dva metra od druge osobe te činjenica da se na otvorenom virusi iz izdaha raspršuju, smatramo da je pri trčanju održavanje razmaka od dva metra dovoljno za sprečavanje širenja koronavirusa.

Kako postupati s ljubimcima u vrijeme epidemije?

Uz pridržavanja preporuka o fizičkoj distanci, osobnoj higijeni te održavanje uobičajene higijene ljubimaca, nema potrebe za dodatnim mjerama u postupanju s kućnim ljubimcima.

Trebamo li dezinficirati radnu površinu nakon što raspakiramo namirnice?

Radne površine treba redovito održavati (čistiti i, po potrebi, dezinficirati), pa tako i nakon spremanja kupljenih namirnica. Radne površine treba oprati deterdžentom i vodom ili, ako je radna površina vidno čista, prebrisati dezinficijensom. Svakako nakon navedenoga higijenski oprati ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:04