Oko 20 posto ljudi u razvijenom svijetu pati od nekog oblika preosjetljivosti na hranu, pritom alergije čine tek manji dio, do pet posto, a najveći broj neželjenih reakcija na hranu odnosi se na intoleranciju ili nepodnošenje hrane.
Taj poremećaj, za razliku od alergija, ne izaziva imunosnu reakciju u organizmu, nego nastaje zbog nedostatka nekog od enzima u probavnom sustavu.
Intolerancija na hranu nije ni trovanje hranom, ni alergija, kod nje nema brze reakcije u smislu da bi se neposredno nakon obroka pojavili simptomi kao kod alergije.
Tegobe se mogu javiti nakon nekoliko sati ili čak nekoliko dana. Alergija potiče reakciju imunosnog sustava stvaranjem IgE antitijela, a intolerancija ne izaziva imunosnu reakciju, nego se u krvi nalaze IgG antitijela.
Zašto i kada otići na test in...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....