JEDNOSTAVAN ZAHVAT

NOVI VELIKI KORAK U BORBI PROTIV DEBLJINE Neočekivana popratna pojava operacije embolizacije

 Reuters
Ovakav zahvat imao bi golemo značenje u liječenju debljine - vrlo je jednostavan, sve je gotovo u jednom danu, te za pacijenta poštednije nego barijatrijska kirurgija

Zahvat kojim se liječi krvarenje u gornjem djelu probavnog sustava ima neočekivanu, i za neke pacijente, dobrodošao popratnu pojavu. Postupak nazvan embolizacija lijeve želučane arterije, mogao bi biti sljedeća velika stvar u borbi protiv debljine. Kako pokazuje nova studija, čini se da funkcionira jako dobro.

Kod embolizacije želučane arterije intervencijski radiolozi uvode kateter u arteriju i stavljaju niz sićučnih zrna da uspore dotok krvi u fundus, gornji dio želuca. A s oslabljenim krvotokom u gornjem djelu želuca, uvjereni su znanstvenici, smanjuje se proizvodnja hormona grelina (ghrelina). Lučenjem tog hormona želudac šalje mozgu poruku o gladi, poruku da je prazan i da ga treba napuniti. Uz stanice u gušterači, glavni opskrbljivači tijela grelinom su stanice one koje se nalaze na fundusu želuca.

Posljednjih godina, kliničari su uočili da pacinetni koji su prošli operaciju embolizacije lijeve želučane arterije nakon nje gube na težini - a kako su se gomilali dokazi o ulozi grelina u gladi, neki su počelli stvarati teoriju da je mršavljenje posljedica smanjenjih razina grelina u krvotoku operiranih. Tim istraživača iz bolnice Massachusetts General, predvođen radiologom dr. Rahmijem Okluom, odlučio je testirati je li ono što su njihove kolege primijetile točno. Svoja će otkrića prezentirati sljedeći tjedan sa sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike.

Istraživači su pročešljali elektroničke medicinske kartone tražeći pacijente koji su prošli operaciju embolizacije. Za usporedbu su uzeli grupu koja je prošla drugu proceduru, također embolizacije ali drugih krvnih žila u želucu. U obzir su uzeli samo pacijente kojima je težina izmjerena unutar dva tjedna prije i unutar tri mjeseca poslije zahvata. Ukupno su usporedili 15 pacijenata koji su prošli embolizaciju lijeve želučane arterije i 16 onih one koji su prošli druge zahvate. Uspoređujući te dvije grupe, utvrdili da su oni kojima je embolizirana lijeva arterija prosječno izgubili 7,9 posto težine, dok je druga grupa prosječno izgubila 1,2 posto. Ovakav zahvat imao bi golemo značenje u liječenju debljine - vrlo je jednostavan, sve je gotovo u jednom danu, te za pacijenta poštednije nego barijatrijska kirurgija.

Sljedeći korak, izjavio je Oklu za Science Daily, jest utvrditi je li gubitak težine doista rezultat smanjene produkcije grelina i hoće li tijelo s vremenom kompenzirati učinke embolizacije. Druga stvar koju moraju utvrditi je li postupak siguran za inače zdrave, ali debele ljude.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:33