SERUM KOJI SPAŠAVA

NOVO CRNO TRŽIŠTE VLADA SVIJETOM 'Tko primi krv preboljelog od ebole mogao bi umrijeti ili dobiti HIV'

This picture taken on August 19, 2014 shows quarantine officers inspecting the Alpha Friendship, a bulk carrier registered in Greece that carries ores from the Pepel port in Sierra Leone, one of the Ebola-hit area in Western Africa, as the ship berths in the quarantine anchorage waiting for its entry in the port at Qingdao, in eastern China's Shandong province. Ebola has killed more than 1,220 people since it emerged in southern Guinea at the start of the year, spreading first to Liberia and cutting a gruesome and gory swathe through eastern Sierra Leone since May. CHINA OUT AFP PHOTO
 AFP
Krv osoba koje su pobijedile bolest puna je antitijela koja su ključ za borbu s virusom čija smrtnost prijeti cijelom svijetu

Virusom ebole dosad se na području zapadne Afrike zarazilo 4800 ljudi. Njih više od 2400 je umrlo. Vlastima pogođenih država u pozivu na borbu protiv najgore epidemije ebole u povijesti pridružili su se i svjetski lideri i institucije, s upozorenjem da ona predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost, zatvarale su se i otvarale granice, otkazivali letovi, a Malezija je kao najveći svjetski proizvođač najavila da će zdravstvenom osoblju na terenu donirati 20 milijuna gumenih rukavica.

A sada se u ionako kriznoj situaciji koja, kako upozoravaju zdravstveni dužnosnici, izmiče kontroli, pojavio novi problem - crno tržište krvlju osoba koje su uspjele preboljeti taj inače vrlo smrtonosan virus.

Potreba veća od rizika

Naime, serum koji se izvlači iz osobe koja je preživjela zarazu ebolom koristi se, u nedostatku službenog lijeka, u tretiranju te bolesti - krv takvih osoba bogata je antitijelima koja se bore s virusom.

Nedavno je takav serum bio dan i 51-godišnjem američkom humanitarnom djelatniku Ricku Sacri, nakon što su ga “dobili” od Kenta Brantlyja koji se uspješno izborio sa zarazom.

Neki su sada, u očaju i strahu, odlučili stvar uzeti u svoje ruke i domoći se tog eksperimentalnog lijeka podzemnim kanalima.

No, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja je upozorila na taj problem, tvrdi da bi trgovanje krvlju preživjelih na crnom tržištu moglo dovesti do anafilaktičkog šoka kod primatelja, pa čak i smrti, te pridonijeti širenju drugih bolesti, primjerice HIV-a.

Zato su zdravstvene agencije Ujedinjenih naroda najavile da će raditi s lokalnim vlastima pogođenih država kako bi se uspostavio siguran sustav prikupljanja, skladištenja i eventualnog korištenja krvi.

Pritom nisu specificirali u kojoj je točno od država koje se trenutačno hrvaju s epidemijom crno tržište detektirano.

Živi zatučeni

Lijek za ebolu još ne postoji, iako se na nekima od zaraženih osoba koristila eksperimentalna terapija pod nazivom ZMapp. Zasad pacijenti dobivaju infuziju, transfuziju krvi i antibiotike, čime se njihovu tijelu pokušava pomoći da se odupre virusu.

U međuvremenu su u Gvineji pronađena tijela osam pripadnika medicinskog tima koji su na terenu radili na osvještavanju problema ebole. Njih su mještani jednog sela, kako su prenijeli mediji, zatukli mačetama i palicama, a neka od tijela pronađena su u septičkoj jami nedaleko od grada Nzerekorea. S druge strane, u susjednom Sijera Leoneu uveden je trodnevni policijski sat s ciljem zaustavljanja širenja zaraze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:32