NIŠTA NE POMAŽE

NOVO ISTRAŽIVANJE: KRONIČNA BOL MOŽE BITI GENETSKA Može trajati danima, mjesecima pa čak i godinama

 Instagram

Jeste li se ikada zapitali zašto neke osobe osjećaju neku bol manje ili više? Novo istraživanje navodi kako je uzrok tome u genima.

Istraživanje je provedeno u sklopu istraživanja o uzrocima kroničnih bolova. Za razliku od neke trenutne boli, tijelo za kroničnu bol ima i šalje stalne signale u živčani sustav koji izazivaju bol. Takva bol može trajati danima, mjesecima pa čak i godinama.

Ljudi koji pate od kroničnih bolova često znaju imati kombinacije bolova kao što su na primjer glavobolja, bol u križima, bolovi živčanog sustava. Osobe s kroničnom boli mogu imati sindrome kao što su kronični umor, upale crijeva ili slično.

Liječnici imaju različite pristupe kada je u pitanju liječenje kroničnih bolesti. Postoje terapije kao što je akupunktura, klasični lijekovi, stimulacija mozga, operativni zahvati, neki liječnici uspijevaju čak i s placebo metodom.

Prethodna istraživanja su pokazala kako pacijenti kod kojih je dijagnosticirana kronična bol često imaju nisku razinu endorfina u spinalnoj tekućini, tako da su neke terapije koje pripisuju liječnici usmjerene k podizanju razine endorfina.

Studija pokazuje kako pacijenti s sličnim intenzitetima za bol imaju velike sličnosti u genima.

U istraživanju je sudjelovalo 2721 bolesnika s kroničnim bolovima koji su trebali ocijeniti intenzitet boli od 0 do 10. Pacijenti su bili podijeljeni u tri skupine, oni koji su svoju bol ocijenili ocjenama od 1 do 3 pripali su u skupinu s niskom percepcijom boli; oni kojima je bol bila od 4 do 6 u skupinu s umjerenom percepcijom boli dok u skupinu s visokim osjetom boli pripale su one osobe koje su svoju bol definirale s ocjenama od 7 do 10.

Većina ispitanika 46% bilo je u skupini s umjerenom boli, dok visok osjet boli imalo je njih 45%, dok samo 9% ispitanika imalo je nizak osjet boli.

One osobe koje su svoju bol ocjenili s 0 bili su diskvalificirani.

Istraživački tim ustvrdio je da osobe s genom DRD1 bile su 33% više zastupljene u grupi s nižom boli. Ispitanici su umjerenom boli imali su dvije varijante gena COMT (kod njih 25%) te OPRK (kod njih 19%).

Osobe u skupini s velikom boli, tj. njih 25% imalo je DRD2 gen više nego u grupi umjerene boli.

Naše istraživanje može pomoći mnogim liječnicima u razumijevanju boli njihovih pacijenta. S obzirom na gen koji imaju osobe tako i osjećaju bol.

Kronična bol može utjecati na život pacijenta općenito i prouzročiti mu mnoge druge probleme.

Ovo istraživanje bi moglo uvelike pomoći i smanjiti period u kojemu pacijent i liječnik različitim terapijama pokušavaju pronaći rješenje koje će olakšati život oboljelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:15