PREPOZNAJTE POREMEĆAJ KOD DJETETA

ODVOJITE DVIJE MINUTE I ISPUNITE TEST ZA RANO OTKRIVANJE AUTIZMA Novo istraživanje tvrdi: 'Točan je 88 posto, trebalo bi se što više djece testirati'

 Profimedia, Alamy
 

Jednostavan dvominutni test mogao bi otkriti pati li vaše od autizma, tvrdi novo istraživanje.

Test se sastoji od 10 pitanja i pomaže shvatiti koliku djeca imaju interakciju s drugima, uključujući i geste kojima pokazuju interes za nešto, njihov govor, odazivanje na ime...

Autizam pogađa jedno od 45 djece, piše Daily Mail, no poremećaj je teško rano prepoznati jer još uvijek ne postoji jedinstven obrazac koji bi bio upotrebljiv na svu djecu.

Ipak, znanstvenici s Rutgers sveučilišta vjeruju da bi ovaj upitnik mogao pomoći liječnicima za detektiraju poremećaj već i kod male djece, u periodu kad bi intervencija bila vrlo značajna.

Pošto ne postoji medicinski test da bi se autizam dijagnosticirao, a kako je to poremećaj kojeg karakteriziraju teškoće u društvenoj interakciji, komunikaciji i sklonost repetitivnom ponašanju, liječnici moraju proučavati ponašanje djeteta kako bi postavili dijagnozu.

Studija iz 2012. ističe kako je u više od 50 posto slučaja autizam dijagnosticiran kod djece koja su bila starija od 5 godina, dok je samo u 20 posto slučajeva poremećaj dijagnosticiran kod dvogodišnjaka.

Stručnjaci tvrde kako upravo kašnjenje pri postavljanju dijagnoze sprječava dobivanje pomoći u ključnom trenutku.

Također, puno je teže dijagnosticirati poremećaj kod djevojčica nego kod dječaka, pošto su kriteriji rađeni uglavnom na muškom uzorku.

Voditelj studije dr. Walter Zahorodny ističe kako je njegov tim prikupljao podatke od oko 2000 djece stare od jedne do tri godine, a povod su bili roditelji koji su kazali kako žale što ranije nisu prepoznali poremećaj kod svoje djece.

Djeca koja na takozvanom PDQ-1 testu (Psychological Development Questionnaire-1) imaju loše rezultate smatraju se rizičnom skupinom te je preporučeno da se podvrgnu daljnjim pretragama.

Ovaj test navodno je 88 posto točan kada je riječ o identificiranju djece s autizmom, što znači da je većini djece koja su na testu imala 'pozitivne' rezultate, otkriven autizam.

- Točna dijagnoza može biti potvrđena samo kroz sveobuhvatnu procjenu stručnjaka - pojašnjava dr. Zahorodny no dodaje kako je ovaj test prvi korak u dijagnozi i kako, ukoliko se želi povećati broj rano prepoznatog autizma kod djece, 'ovaj jednostavan test mora biti u širokoj uporabi'.

Na test odgovorite s 'da', 'ponekad' ili 'ne'. Ukoliko je većina odgovora 'ne', obratite daljnju pažnju na ponašanje vašeg djeteta, a po potrebi potražite liječničku pomoć.

Brzi test za rano otkrivanje autizma

Moje dijete...

1. gestikulira kako bi pokazao interes ili privukao pažnju

2. normalno reagira na zvukove (čini se da čuje normalno, nije preosjetljivo ili da pak pretjerano reagira)

3. smije se i redovito uspostavlja kontakt očima s drugima

4. reagira kada ga zovete imenom

5. pokazuje interes za igru

6. uživa u igrama poput igre skrivača (peek-a-boo)

7. povezuje se s drugima blebetanjem, gestikuliranjem, pričanjem ili mijenjanjem izraza lica

8. koristi više od tri riječi učestalo i ispravno

9. spaja riječi (npr. 'hoću soka', 'ići pa-pa')

10. smije se kad se i drugi smiju

*Test se odnosi na djecu staru od 18 do 36 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:15