OPASNOST IZ PLASTIKE

OPASNA KEMIKALIJA OTKRIVENA U HRANI IZ FAST FOOD RESTORANA Ljudi koji često jedu vani, imaju značajno višu razinu štetne tvari koja utječe na hormone

 Pixabay

Objedovanje u restoranima i lancima brze prehrane povećava izloženost potencijalno štetnim kemikalijama koje ometaju normalno djelovanje hormona, a inače se koriste kako bi se povećala trajnost i fleksibilnost plastike, pokazala je nova studija.

Ftalati su hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera zbog povećanja njihove mobilnosti, a nalaze se u gotovo svemu što nas okružuje. No s obzirom da se zna za njihovu štetnost, njihovo korištenje je zabranjeno u nekim proizvodima za djecu.

Vruće masti i proizvodi pohranjeni u PVC ambalažu, značajno podižu nivo ftalata. Određene vrste hrane, ukljujčujući burgere i sendviče, povezane su s višom razinom ftalata, no samo ako su kupljeni u fast food lancima, restoranima ili kafićima.

Veza između objedovanja na takvim mjestima i razine ftalata u organizmu, posebno je vidljiva kod tinejdžera koji su najčešći posjetitelji fast food restorana. Adolescenti koji često jedu vani, u organizmu imaju 55 posto višu razinu te kemikalije od onih koji jedu kod kuće spravljenu hranu.

‘Ova studija sugerira da je hrana pripremljena kod kuće manje kontaminirana visokim razinama ftalata, kemikalijom koja može izazvati probleme s plodnošću, komplikacije u trudnoći i druge zdravstvene probleme’, kaže doktorica Ami Zota sa Sveučilišta Washington.

‘Novi podaci govore o tome da objedovanje po restoranima sa sobom nosi i veću izloženost ftalatima, a to je nešto o čemu se dosad nije vodilo računa.’

Do novih saznanja se došlo analiziranjem podataka dobivenih od 10.253 ispitanika koji su zamoljeni da se prisjete što su jeli u posljednja 24 sata, nakon čega je izmjerena razina ftalata u urinu svakog ispitanika.

Povišena razina ftalata pronađena je kod 61 posto, pretežno mlađih, ispitanika – upravo onih koji su rekli da su objedovali vani.

Studija je objavljena u časopisu Environmental International.

‘Trudnice, djeca i tinejdžeri su najosjetljiviji na toksične efekte ove kemikalije pa je jako potrebno paziti da joj nismo previše izloženi’, kaže voditeljica studije, doktorica Julia Varshavsky.

Dodaje i kako bi buduće studije trebale pronaći način kako ukloniti ftalate iz hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:20