NOVI SPISAK

OVISNOST O VIDEOIGRAMA PROGLAŠENA MENTALNOM BOLEŠĆU Svjetska zdravstvena organizacija objavila revidirani popis bolesti, s liste ispala transrodnost

 REUTERS/Mike Blake
 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala je u ponedjeljak da je ovisnost o videoigrama prava bolest, pa će kompulzivni igrači koji dane i noći provode uz konzolu zaboravljajući jesti i piti, imati pravo na liječenje.

"Pošto smo konzultirali stručnjake iz cijelog svijeta i pomno proučili literaturu, odlučili smo taj poremećaj dodati" na popis bolesti, rekao je za AFP ravnatelj odjela WHO-a za psihičko zdravlje Shekhar Saxena.

"Poremećaj videoigrica" uvršten je u 11. inačicu Međunarodne klasifikacije bolesti (engleska kratica ICD).

WHO je definiciju poremećaja objavio još u siječnju kada je najavio da će priznati tu bolest. Taj je poremećaj "ponašanje povezano s igranjem video i digitalnih igara za koje su karakteristični gubitak kontrole nad igrom, davanje većeg prioriteta igri u tolikoj mjeri da ona potisne druga središta interesa i svakodnevne aktivnosti te nastavak pa i intenzivnije igranje unatoč štetnim posljedicama".

"Osoba igra toliko da zanemaruje druga središta interesa i aktivnosti, uključujući san i hranu", rekao je Saxena.

Oko 2,5 milijarda ljudi u svijetu danas igra videoigrice. No poremećajem je obuhvaćena tek "mala manjina" igrača, istaknuo je čelnik WHO-a, dodajući: "Ne kažemo da je svaka navika igranja videoigara patološka". Znanstvena zajednica je podijeljena u vezi s postojanjem "poremećaja videoigara".

Povijesni dan za transrodne osobe

Također, kako naglašavaju brojne organizacije koje se bore za ravnopravnost transrodnih osoba, WHO je iz ove nove verzije Međunarodne klasifikacije bolesti izbacio transrodnost kao oblik mentalnog poremećaja, kako je stajalo do sada.

Svjetska zdravstvena organizacija najavila je ovaj potez još 2016. godine, a promjenu je odlučila uvesti u sklopu revizije kategorizacije mentalnih bolesti koju provodi nakon više od dva desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:05