KAD POSAO UBIJA

PET SIGURNIH ZNAKOVA DA VAM PRIJETI 'IZGARANJE' NA RADNOM MJESTU Ako na poslu uočite ijedan od ovih simptoma, dobro razmislite o stručnoj pomoći

 Profimedia, Alamy

Za mnoge radnike, stres je normalna posljedica odlaska na posao. No, psiholozi upozoravaju na dvije vrste stresa uzrokovanog poslom: stres koji se može podnijeti i stres koji se naziva 'izgaranjem' (burnout) i ima sve značajke mentalnog poremećaja.

Psihologinja Sharry Benton, osnivačica on-line servisa za terapiju, kaže da bi i 'izgaranje na poslu' trebalo kvalificirati kao mentalni poremećaj, baš kao i depresiju.

Prema istraživanju koje je 2017. proveo 'Career Builder', čak 61 posto zaposlenih Amerikanaca s vremena na vrijeme osjeća kao da će 'izgorjeti na poslu', odnosno pate od nervoze i tjeskobe.

'Često o mentalnim poremećajima mislimo kao fenomenima suprotnim mentalnom zdravlju, no istina je da možemo imati razne stupnjeve mentalnog poremećaja, odnosno više ili manje simptoma', kaže doktorica Benton.

Evo koji su znakovi da vam prijeti 'izgaranje na poslu':

1. Nesanica i iscrpljenost

Poremećaji spavanja vrlo su čest znak 'burnouta'. Rad bi trebao ljude napuniti energijom i oni bi se nakon obavljenog posla trebali osjećati sretno i zadovoljno što su uspješno obavili zadatak.

2. Nemate podršku

Loša uprava i podrška na radnom mjestu također može pospješiti 'burnout'. Iako su dugi radni sati neizbježni u nekim profesijama, 'profesionalni radoholičari' si takvim načinom rada čine više štete nego koristi.

3. Ne ponosite se svojim poslom

Iako je najčešći razlog 'izgaranja' previše posla, ljudi mogu osjetiti 'burnout' i kad smatraju da njihov posao nema svrhu te ih ne ispunjava ponosom.

4. Pokušavate biti savršeni

Ako stalno i u svemu pokušavate biti savršeni, na dobrom ste putu prema 'izgaranju'. Ako je savršenstvo vaš jedini cilj, kad ga jednom dosegnete, izgubit će se zadovoljstvo u postizanju tog cilja. Koncentracija će vam pasti i stvari će postati kompliciranije i teže. Ako stalno i u svemu nastojite biti savršeni, zapravo ćete biti manje produktivni i efikasni.

5. Ne opuštate se dovoljno

Vrlo je važno provoditi slobodno vrijeme s obitelji i dragim ljudima i pronaći balans između poslovnog i privatnog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:43