DJELUJE IZNENAĐUJUĆE

PIZZA JE BOLJI DORUČAK OD ZDJELE ZOBENIH PAHULJICA S MLIJEKOM? Talijanski klasik može sadržavati sve što vam je potrebno da izgurate jutro

 Getty Images/iStockphoto

Kada je riječ o doručku, jedna nutricionistica tvrdi da je pizza zdravija od zobenih pahuljica, piše The Independent.

- Vjerojatno će vam djelovati iznenađujuće, ali prosječna kriška pizze ima jednaku količinu kalorija kao i zdjela zobenih pahuljica s mlijekom, objašnjava Chelsey Amer.

Međutim, treba napomenuti da je malo vjerojatno da ćete pojesti samo jednu krišku pizze pa u tom slučaju nećete proći bolje nego u slučaju da ste pojeli zdjelu zobenih pahuljica s mlijekom.

- Pizza, doduše, sadržava puno više proteina te ćete uz njezinu pomoć bolje izdržati jutro jer ćete biti sitiji, dodaje Amer.

- Usto, pizza sadržava više masti i puno manje šećera od većine zobenih pahuljica pa vam neće lako pasti šećer, kaže.

Amer priznaje da pizza nije baš do kraja zdrava te da je ne bi trebalo učestalo jesti.

- Premda pizza može biti uravnotežen obrok koji sadržava ugljikohidrate, proteine i esencijalne masti, to je ne čini zdravijom opcijom od zobenih pahuljica, rekla je za The Independent nutricionistica Rhiannon Lambert.

- Etiketiranje određene hrane može biti kontraproduktivno. Trebamo se umjesto toga fokusirati na nutritivnu vrijednost hrane, a ne broj kalorija jer nisu sve kalorije jednake, dodala je.

Na kraju krajeva, važno je i koju pizzu i koje zobene pahuljice jedete. Neke pahuljice sadrže puno šećera te gotovo da uopće ne sadrže proteine i zdrave masti. S druge strane, pizza bogata povrćem može biti odlična opcija.

Što bismo onda trebali jesti?

- Zdrav i uravnotežen doručak sadržava značajnu količinu proteina, kaže Lambert.

- To je nešto čega u zobenim pahuljicama možda nema. Također, treba biti svjestan da mnoge zobene pahuljice sadrže i dodatni šećer.

- S druge strane, neke su zobene pahuljice odličan izvor vlakana i cjelovitih žitarica. Mnogi ljudi ne jedu dovoljno vlakana. Ako volite za doručak jesti zobene pahuljice, svakako uzmite one koje u sebi sadrže puno vlakana te im dodajte orašaste plodove i sjemenke kako biste povećali unos proteina, dodaje Lambert.

To međutim ne znači da nikada ne smijete za doručak pojesti pizzu.

- Ako pričamo o velikoj masnoj pizzi koju ste naručili preko interneta, onda sigurno nećete dobiti uravnotežen obrok, objašnjava Lambert.

- Međutim, ako pizzu pripremite kod kuće i na nju staviti asortiman zdravih namirnica, tada si slobodno dajte oduška, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:37