KOBNI ARTIKLI

Plastika muškarcima spermije čini onemoćalima i presporima

ZAGREB - Muškarci koji su dulje vrijeme izloženi bisfenolu A (BPA) imaju za četvrtinu veću šansu da im spermiji budu manje pokretljivi i da se broj spermija smanji. Radi se o tvari koja se koristi u proizvodnji plastike, uključujući i onu za boce, čaše, CD i slične plastične proizvode.

218 muškaraca

Naime, već se zna da se bisfenol A povezuje s kardiovaskularnim bolestima i rakom, a to je dodatna nevolja potvrđena u nedavno objavljenoj zajedničkoj kinesko-američkoj studiji u kojoj se ispitivao utjecaj BPA na kvalitetu i količinu spermija.

Istraživači su proučavali urin i spermu 218 muškaraca, radnika jedne kineske tvornice od kojih je dio radio u proizvodnji plastike, a drugi dio nije bio u dodiru s BPA. Pokazalo se da oni koji su direktno radili s BPA imaju manje pokretne spermije, ali i manju količinu. No, zanimljivo je da i oni koji na radnom mjestu nisu bili u direktnom kontaktu s BPA ipak mogu biti smanjeno plodni.

Hormonski receptori

Kako sve BPA može dospjeti u organizam samo je nagađanje jer smatra se da bi krivnja mogla biti u okolišu, ali i posudama iz kojih jedemo i pijemo, kao i onima u kojima držimo pojedine namirnice.

Zasad stručnjaci ne znaju kako BPA djeluje na spermu, odnosno njezinu kvalitetu, ali vjeruju da je moguće da ta tvar ometa hormonske receptore koji sudjeluju u proizvodnji spremija i njihovu opstanku. Već je poznato da su spermiji osjetljivi na pesticide, teške metale i neke drogge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:39