GROZNA NESREĆA

POKUŠAO ZAUSTAVITI KIHANJE, A ZAVRŠIO U BOLNICI NA TUBI ZA HRANJENJE Na teži način naučio koliko je opasno raditi ono što je mnogima navika

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.01.2018. u 19:30

British Medical Journal / Profimedia, Press Association

Britanski liječnici upozorili su da se ne blokira protok zraka kroz usta i nos kod kihanja nakon što je opisan slučaj 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta pokušavajući zaustaviti kihanje.

Kihanje je nevjerojatno snažna ljudska radnja, a zrak i slinu iz nosa i usta pritom izbacujemo pri brzini od oko 160 km/h, prema istraživanjima Klinike u Clevelandu, otvorili mi usta pritom ili ne.

Do tada ‘zdrav i u dobroj formi’ muškarac je pregledan na hitnom bolničkom prijemu nakon što se požalio na bolno gutanje i promjenu glasa nakon snažnog kihanja, napisali su liječnici u stručnom časopisu British Medical Journal u prikazu slučaja.

‘Nakon što je pokušao spriječiti kihanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta opisao je kako mu se činilo da mu je nešto iskočilo na vratu i potom je imao obostrano otok na vratu’, kazali su stručnjaci iz sveučilišne bolnice Leicester NHS Trust.

Otorinolaringolozi su potražili znakove vanjskih ozljeda i isključili mogućnost da je progutao nešto oštro prije nego što su utvrdili da je njegovo stanje uzrokovano kihanjem. Suzdržavanjem je razderao mekano tkivo u grlu zbog čega je došlo do rupture ždrijela. Pritom su mu se u mekanom tkivu vrata stvorili zračni balončići zbog čega je pomislio da mu je nešto iskočilo na vratu. Pritisak je nekako morao ‘izaći’ i ovo je očito bio jedini način.

Tjedan dana bolnice

Zbog straha od infekcije liječnici su ga hospitalizirali, hranili su ga preko tube i dali mu kuru antibiotika. Pušten je tek tjedan dana kasnije nakon što su mu zarasle rane na vratu.

‘Ovaj 34-godišnjak je rekao da je suzdržavao kihanje jer smatra da je to jako nehigijenski. To znači da on suzdržava kihanje vjerojatno 30-ak godina, no ovaj je put bilo drugačije’, rekao je autor studije objavljene u BMJ-u, Wanding Yang.

Opasan manevar

‘Zaustavljanje kihanja blokiranjem nosnica i usta opasni je manevar i treba ga izbjegavati’, kazali su liječnici.

Sprečavanje kihanja na taj način moglo bi dovesti do brojnih komplikacija, iako su rijetke, poput pneumomedijastinuma - stanja koje je rezultat utjerivanja zraka u šupljine oko srca i drugih organa, perforacije bubnjića pa čak i cerebralne aneurizme, upozoravaju liječnici.

‘Povremeno će ljudi, ako zaustavljaju kihanje, oštetiti bubnjiće ili sinuse’, rekla je Rachel Szekely, imunologinja s Klinike u Clevelandu, pozivajući ljude da se suzdržavaju od toga.

Kihanjem se rješavamo potencijalno štetnih iritansa u nosu, grlu i plućima. Pritisak se stvara u plućima, a potom ‘eksplodira’ u jednjaku i izlazi kroz nos i usta. No, ako su nos i usta blokirani, pronaći će drugi put, piše Washington Post.

‘Imali smo pacijente s puknutim bubnjićima ili istegnutim mišićima, a bilo je slučajeva i s puknutim rebrima’, rekao je Michael Benninger za magazin Time 2015.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo