ZDRAVSTVO

Prava istina o manjku medicinskog osoblja u bolnicama: Nedostaje 1.500, a ne 12.000 sestara

Milan Kujundžić
 Bruno Konjević / CROPIX
 

“U Hrvatskoj nedostaje 12.000 sestara, u inozemstvo ih je otišlo 1180, a više od 2000 sestara dalo je svoj zahtjev za odlazak u inozemstvo. Apeliramo na Vladu da nešto poduzme”, poručili su nedavno čelnici Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Odlučili smo provjeriti tu dramatičnu brojku te smo pitali sve hrvatske bolnice koliko im trenutno nedostaje tog kadra.

Odgovor je stigao iz 29 bolnica od ukupno 64 koliko ih je u Hrvatskoj. Tako da u gotovo 50 posto bolnica, prema podacima njihovih Uprava nedostaje 570 medicinskih sestara. Iz tog reprezentativnog podatka, evidentno je da je brojka od 12 tisuća nerealna.

U većini bolnica koje su odgovorile prema sistematizaciji su sva radna mjesta popunjena, u nekima nedostaje minimalan broj medicinskih sestara, dok primjerice u KBC-u Sestre Milosrdnice nedostaje čak 200 medicinskih sestara.

Bolovanja

Određen problem predstavljaju dugotrajna bolovanja, kojih prema odgovorima bolnica ima jako puno, što stvara nemogućnost normalne organizacije posla.

Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara, kaže da je baratanje s tom brojkom pretjerano te da ona ne odgovara istini.

- Na samom sam početku mandata, tako da i sam još prikupljam podatke. Brojke s kojima se razmeće pred javnosti trebale bi biti dobro provjerene. Netko je nekad uzeo podatak Eurostata i od tada je to postala ‘istina’. Zar nije realnije da svaka bolnica za sebe kaže koliko im radnika nedostaje i to bi bio jedini točan podatak - kaže Gazić, koji je uspio doći do podatka da u Hrvatskoj nedostaje 2400 zdravstvenih radnika. Znači, ne samo medicinskih sestara, nego kompletnog medicinskog osoblja, od liječnika, tehničara, laboranata...

- Prema podacima za 2017., u donosu na prekovremene sate, vrlo jednostavnom računicom se dolazi do toga da u sustavu zdravstva nedostaje 2400 ljudi. Tako da sestara ne može nedostajati 12 tisuća. Na kraju, takve brojke građanima stvaraju jezu i nepovjerenje u sustav - navodi Gazić. Kako bi došao do konkretnih podataka, zamolio je sve bolnice da mu pošalju podatke o broju sestara i koliko ih nedostaje po strukturi obrazovanja. - Treba nam ‘clean start’. Trenutačno u Komori imamo 41 tisuću članova, a prije 15 godina bilo ih je 20 tisuća. U sustavu ih je 34 tisuće. Za dio njih ne znamo jesu li u mirovini, jesu li otišli izvan zemlje - kaže Gazić i zaključuje da dodatni raskoli u sestrinstvu idu u korist politici, a nikako sestrinstvu.

Česti natječaji

Kada govorimo o bolnicama u kojima nedostaje sestara, problemi su, kako smo već naveli, dugotrajna bolovanja, ali i nejavljanje sestara na natječaj.

Tako iz dječje bolnice Srebrnjak navode da imaju 83 zaposlene medicinske sestre, ali zbog stalnog povećanja pacijenata im konstantno nedostaje medicinskog osoblja, kako medicinskih sestara i tehničara, tako i laboratorijskih djelatnika, radioloških djelatnika, kao i liječnika, naročito liječnika specijalista pedijatara.

Opća i veteranska bolnica “Hrvatski ponos” Knin ukupno broji 103 medicinske sestre/tehničara.

- Često raspisujemo natječaje, nakon što dobijemo suglasnost Ministarstva zdravstva, jer često netko od sestara i tehničara ode ili na rad na drugo radno mjesto unutar bolnice, u drugu ustanovu ili u inozemstvo - kažu iz Knina i dodaju da bi voljeli bi da mogu zaposliti barem još šest sestara.

Evidencija s kraja rujna u KBC-u Rijeka govori da je zaposleno 1252 medicinskih sestara i tehničara. - Operativne potrebe bolnice bi u ovom trenutku zadovoljilo 70-ak novih sestara, iako je pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta predviđen veći broj djelatnika - navode iz riječke bolnice i dodaju da su tijekom 2018. i 2019. godine redovno raspisivali natječaje za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta za medicinske sestre i tehničare.

- Na tržištu rada je evidentan nedostatak radnika tog zvanja, a dodatna opterećenja sustava su bolovanja i broj medicinskih sestara sa smanjenom radnom sposobnošću - zaključuju.

Klinici za infektivne bolesti nedostaje 25 sestara, a trenutno je zaposleno 255 medicinskih sestara i tehničara.

- Ministarstvo nam kontinuirano odobrava zapošljavanje novih sestara, kao i ostalim zdravstvenim ustanovama, te je zadnjih mjeseci teško dobiti kadar zbog velikog broja natječaja. Jedan dio sestara odlazi u druge ustanove, za sada najčešće u Hrvatskoj, a nekoliko njih se i ponovno vratilo u Kliniku - kažu u Zaraznoj.

Opća bolnica Zadar na nedostatak medicinskih sestara kaže da je odgovor na postavljeno pitanje složen i zahtijeva dublju analizu.

- Ustanova je dužna pridržavati se Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu radnika, prostora i medicinsko-tehničke opreme te samim tim zadovoljava minimalni uvjet o broju medicinskih sestara. Međutim, smatramo da radi pružanja što kvalitetnije zdravstvene usluge, kao i zbog prijedloga Hrvatske komore medicinskih sestara koji se odnosi na razvrstavanje pacijenta na kategorije ovisno o potrebama za zdravstvenom njegom, postoji realna potreba za povećanjem broja medicinskih sestara - napominju iz Opće bolnice Zadar te zaključuju da je prije iskazivanja potreba svake od zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj nužno izraditi zakonski akt koji jasno definira područja kompetencija svih razina obrazovanja medicinskih sestara, kao i pomoćnog osoblja-njegovatelja.

Preklapanja

U većini zdravstvenih ustanova organizacija rada izrađena je po funkcionalnom modelu, što dovodi do “preklapanja” kompetencija medicinskih sestara, prvostupnica sestrinstva i magistri sestrinstva te uzrokuje nezadovoljstvo medicinskih sestara u procesu rada. U nedostatku te organizacije može se, navode, govoriti samo o paušalnim brojkama.

Broj zaposlenih sestara i koliko ih nedostaje po sistematizaciji

Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Donja Bistra - Broj zaposlenih: 42; Nedostaje: 0

OB Šibenik - Broj zaposlenih: 283; Nedostaje: 32

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Lipik - Broj zaposlenih: 45; Nedostaje: 0

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice - Broj zaposlenih: 17; Nedostaje: 2

OB Gospić - Broj zaposlenih: 100; Nedostaje: 0

Lječilište Veli Lošinj - Broj zaposlenih: 4; Nedostaje: 0

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Krapinske toplice - Broj zaposlenih: 211; Nedostaje: 0

Psihijatrijska bolnica Ugljan - Broj zaposlenih: 121; Nedostaje: 0

OŽB Vukovar - Broj zaposlenih: 210; Nedostaje: 0

Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” - Broj zaposlenih: 255; Nedostaje: 25

Dječja bolnica Srebrnjak - Broj zaposlenih: 83; Nedostaje: (nisu se izjasnili)

Klinika za psihijatriju Vrapče - Broj zaposlenih: 349; Nedostaje: 0

OB Hrvatski ponos Knin - Broj zaposlenih: 103; Nedostaje: 6

KBC Osijek - Broj zaposlenih: 1305; Nedostaje: 85

OB Ogulin - Broj zaposlenih: 147; Nedostaje: 15

KBC Sestre Milosrdnice - Broj zaposlenih: 1579; Nedostaje: 200

KBC Rijeka - Broj zaposlenih: 1252; Nedostaje: 70

Lječilište Bizovačke toplice - Broj zaposlenih: 30; Nedostaje: 0

OB Zadar - Broj zaposlenih: 621; Nedostaje: 0

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Stubičke toplice - Broj zaposlenih: 51; Nedostaje: 5

Neuropsihijatrijska bolnica Popovača - Broj zaposlenih: 292; Nedostaje: 10

Klinika za dječje bolesti Klaićeva - Broj zaposlenih: 306; Nedostaje: 7

OB Dubrovnik - Broj zaposlenih: 396; Nedostaje: 31

OB Zabok - Broj zaposlenih: 275; Nedostaje: 6

Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Rovinj - Broj zaposlenih: 28; Nedostaje: 0

SBMR Biokovka Makarska - Broj zaposlenih: 5; Nedostaje: 0

OB Bjelovar - Broj zaposlenih: 352; Nedostaje: 0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:24