PROCJENA VITALNOSTI Prvi pregled novorođenčeta počinje procjenom vitalnosti koja se zove Apgarov indeks

Prvi pregled novorođenčeta počinje procjenom vitalnosti koja se zove Apgarov indeks ili broj. Kako bi se stvorila kompletna slika o stanju tek rođene bebe, neonatolozi u obzir uzimaju i perinatalnu anamnezu, odnosno sve podatke koji se odnose na trudnoću i porod

Beba se nesporedno nakon rođenja pregledava u sali, a zatim i vrlo detaljno od strane neonatologa. Kako bi se stvorila kompletna slika o stanju i zdravlju tek rođene bebe, neonatolozi u obzir uzimaju i perinatalnu anamnezu, odnosno sve podatke koji se odnose na trudnoću i porođaj.

Prvi pregled novorođenčeta počinje procjenom vitalnosti, pri čemu se ocjenama 0,1 ili 2, ocjenjuju boja bebine kože, disanje, srčana akcija, tonus mišića i refleksni odgovor na aspiraciju dišnih puteva. To je ocjena koju beba dobije pri rođenju i ona može biti od 1 do 10, a ocjenjivanje se obavlja poslije prve i pete minute nakon rođenja. Ako su ocjene bile najbolje, svaka po 2, idealna, najbolja moguća ocjena bit će 10. U slučaju kada dijete nije vitalno i dobro, ocjenjivanje se ponavlja i nakon 10 ili 15 minuta. Neonatolozi smatraju da su sve bebe koje dobiju ocjenu od 8 do 10 vitalne i zdrave pa im stoga nije potrebna posebna njega.

Bebe koje dobiju ocjenu od 4 do 7 smatraju se blago do umjereno asfiktičnim, što znači da nisu imale dovoljne količine kisika tijekom poroda. Sukladno stanju, takva djeca se smještaju na odjele intenzivne ili poluintenzivne njege i zahtjevaju pažljiv lječnički nadzor, najčešće dobivaju kisik putem maske. Na sreću, najveći postotak beba vrlo brzo prodiše samo i nema posljedica po njihovo zdravlje.

Bebe čija je ocjena od 0 do 3 imaju tešku asfiksiju i zahtjevaju reanimaciju. Kada bebe ne mogu same spontano uspostaviti disanje, priključuju se na respirator, stroj koji to radi umjesto njih. Ocjena, odnosno Apgarov broj ili indeks, upisuju se i u bebinu i u majčinu otpusnu listu.

Ako je sve u redu i beba je vitalna, prvo joj se aspiracijom nježno uklanjaju ostaci sluzi ili krvi iz usne i nosne šupljine, zatim joj se toplom i sterilnom pelenom suši koža, kako bi se spriječilo gubljenje tjelesne topline. Kada je temperatura u redu, beba se kupa i nosi se majci. Prije toga se, naravno, reže pupčana vrpca i obrađuje se pupak. Obavezno je i mjerenje težine, dužine i opsega glavice. Slijedi njega kože i lica i ukapavanje antibiotskih kapi u oči koje sprječavaju eventualnu infekciju.

Pedijatri kažu da su bebe jako umorne nakon poroda, jer i one podnose veliki teret, guraju i potiskuju grlić kako bi se rodile, pa je zbog toga iznimno važno da se u prvim satima i danima nakon rođenja dobro odmore.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:10