PROMJENE

Donosi li trudnoća probleme sa zubima?

Uvriježeno je mišljenje da trudnoća donosi i probleme sa zubima, no je li to uistinu tako i ako jest, zašto se to događa?

Trudnoća donosi mnoge promjene u tijelu buduće majke, tako da se one na određeni način reflektiraju i na stanje u usnoj šupljini. Hormonalne promjene koje u to vrijeme nastaju mogu izazvati upalne promjene zubnog mesa što olakšava odnosno potencira razvoj karijesa izmjenom sastava mikrobiološke flore u ustima. Isto tako pod hormonalnim utjecajem dolazi i do promjena u sastavu sline što dodatno može utjecati na mogućnost nastanka karijesa.

Iako se od trudnica očekuje da u trudnoći vode više brige o zubima, više ne vrijedi pravilo da svakom trudnoćom žene gube jedan zub.

U vrijeme ranih gestoza česte su jutarnje mučnine i povraćanje, tako da kiseli sadržaj iz želuca također može negativno utjecati na zdravlje zubi. Sve ovakve i slične situacije se danas na sreću mogu vrlo uspješno kontrolirati. Od trudnice se samo očekuje povećani angažman pri održavanju oralne higijene, dok će vaš stomatolog tromjesečnim ili po potrebi češćim kontrolama nadzirati stanje i po potrebi preventivno intervenirati. Takva briga o zubima svako će biti vrlo korisna i gotovo sigurno ih sačuvati zdravima tijekom trudnoće.

Na kraju, u današnje vrijeme suvremene stomatologije, svakako više nije održivo uvriježeno razmišljanje da se sa svakom trudnoćom gubi jedan zub.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:40