NOVI TREND - RAĐANJE U HIPNOZI

Rodit ću u laganom transu i bez jakih bolova

Najbolje je kada tečaj prođu oba partnera. Muškarac uči sve tehnike kako bi u rađaonici mogao pomoći supruzi da se lakše opusti

Bilo je to nezaboravno iskustvo. Otkrila sam koliko sam duboko povezana sa svojom bebom i kako je lako bilo ‘čuti’ što mi govori svaki put kad sam u transu. Rodila sam bez boli, sretna, u razmišljanju o novom životu koji sam donijela na svijet. Za dan ili dva ponovit ću to iskustvo od prije dvije godine i metodom samohipnoze roditi i svoje drugo dijete - kaže trudnica Irena Lopatko koja je među prvima u Hrvatskoj već jednom rodila uz pomoć tzv. HypnoBirthinga, metode rađanja uz svladavanje tehnike disanja i opuštanja tijekom poroda koja omogućava porod bez stresa, a mnoge žene tvrde i bez bolova.

Zadovoljne mame

I dok se u Velikoj Britaniji i SAD-u sve više trudnica odlučuje roditi uz pomoć autohipnoze, u Hrvatskoj je malo onih koji znaju da je takav tečaj moguće proći i kod nas. Trenerica Gordana Kastrapeli kaže da joj je dvogodišnje iskustvo, koliko vodi trening HypnoBirthinga, sjajno. Žene su zadovoljne, ali i njihovi partneri koji sudjeluju od početka do kraja.

Irena Lopatko, nakon našeg razgovora o HypnoBirthingu, uputila se na Sveti Duh jer već nekoliko dana osjeća lagane trudove kako bi liječnik odlučio treba li ostati u bolnici i roditi možda već sutra.

- Nevjerojatno je kako se kroz trening samohipnoze žena nauči opustiti i eliminirati strah od poroda. U početku treba više vremena da se dođe u trans, ali nakon vježbi to se postiže u vrlo kratkom roku za samo par sekundi. Razmišljate o lijepim slikama, o ugodi, o tome kako se rađa novi život i duboko se opuštate. Dok sam rađala, osjetila sam lagano steznje mišića, ali to nije bila bol - kaže o svom iskustvu rađanja uz pomoć samohipnoze Irena Lopatko.

Mirniji, sigurniji i nježniji

Dodaje da i prije poroda povremeno cijela obitelj primjenjuje tehnike opuštanja te da to mora osjetiti i još nerođena beba. Dakako, u svemu tome sudjeluje i suprug koji joj je snažna podrška, a to će biti i kod drugog poroda.

- Kad se čovjek zamisli i isključi sve drugo što se zbiva oko njega, što je to drugo nego trans, ali o tome ne razmišljamo na takav način. Treba nam trening da to shvatimo i primijenimo svjesno ako nam je potrebno, kao što je to u slučaju poroda, ali i u svakodnevnom životu - objašnjava Irena.

Uostalom, roditi bez bolova ili ih barem svesti na minimum, želja je svake žene. No, je li to stvarno moguće? Amerikanke i Britanke koje su koristile samohipnozu tvrde da je kod njih izostala uobičajena panika i da je porod završio glatko.

Prema nekim podacima, čak 15 posto žena u SAD-u rađa na taj način. Neke Britanke koje su prošle tečaj autohipnoze tvrde da im je porod bio kao odlazak na manikuru. Drugim riječima, bez bolova koje izazivaju trudovi.

Hrvatska trenerica Gordana Kastrapeli, koja je tečaj HypnoBirthinga završila prije dvije godine u Nizozemskoj, trenira žene prije poroda i uči njihove partnere tako da im dolazak djeteta bude popraćen isključivo pozitivnim emocijama.

- Ovaj program uči žene i muškarce kako da porod bude što mirniji, sigurniji i nježniji, a da se istodobno koriste prirodni instinkti tijekom rađanja - kaže Kastrapeli.

Najbolje je da žena započne s treningom u drugom tromjesečju trudnoće kako bi imala što više vremena usvojiti sve te tehnike i da one postanu automatske. Osnova cijelog tečaja je jačanje povjerenja u žensko tijelo, te da se o porodu razmišlja kao o prirodnom pocesu kojim završava trudnoća. Također se vježbaju tehnike opuštanja i disanja koje su malo drukčije nego na ostalim tečajevima za porod. No, stav je sličan - ako je tijelo opušteno, ako žena nema straha i grča, porod je vrlo lak.

- Tečaj se održava u četiri susreta po tri sata. Volimo da nam dođu oba partnera jer nam je važna uloga partnera kao podrške i da on bude uz ženu na porodu. On zato uči sve te tehnike kako bi mogao pomoći supruzi da se lakše opusti. Emocije su pokretač svega, pa tako i boli i ugode - tvrdi Kastrapeli.

I za najosjetljivije na bol

I vježbe za postizanje gipkosti tijela dio su treninga, a trudnica ih može ponavljati i kod kuće. No, temelj cijele priče je opuštanje, zanemarivanje vanjskog svijeta i slušanje svoga tijela. Vizualizacija i prisjećanje na slike koje nam stvaraju ugodu i opuštaju, tvrde poklonici ove metode. pomažu čak i kod žena čiji je prag boli vrlo nizak, pa im porod neće biti u potpunosti bezbolan, ali će biti lakši.

S tim je suglasan i prof. dr. Slavko Orešković, ravnatelj Klinike za porode i ženske bolesti u Petrovoj, koji tvrdi da kontrakcija maternice mora boljeti, no razlike su u pragu boli. Žena čiji je prag boli nizak osjetit će i onu najmanju, a s druge strane ona koja može više izdržati reći će da bol i nije bila tako snažna. Naglašava da neke žene autosugestijom možda mogu postići značajno manju osjetljivost na bol. Slično je to onome što se događa kad ljudi hodaju po vatri ili se probadaju iglama i tvrde da boli nema, zaključuje prof. dr. Orešković.

U svakom slučaju, samohipnoza jamačno ne može štetiti, a ako bar malo pomogne da žene rađaju bez straha i stresa i pritom izbjegnu lijekove ili injekcije kako bi bol bila manja, porod bi češće mogao biti nježno, a ne bolno iskustvo.

Česte metode

Epiduralna analgezija

Svaka četvrta žena u hrvatskim rodilištima rađa bez bolova ali to se postiže uz pomoć epuduralne analgezije. Kod nekih za to postoje medicinski razlozi, recimo kad ženi pukne vodenjak a ona se nije dovljno otvorila jer nema dovoljno jake trudove. Ženi se mora dati sredstvo za poticanje trudova koji su u tom slučaju vrlo snažni, a epiduralna analegzija ih ublažava.

Carski rez

U posljeddnjih 20-ak godina u Hrvatsko se udvostručio broj carskih rezova. Tako, u prosjeku, od svih poroda godišnje oko 18 posto završi carskim rezom. U odnosu na primjerice SAD to i nije tako puno jer tamo gotovo polovica žena rodi nakon tog zahvata. No, carski rez nije nimalo bezazlena operacija kako se to misli već nosi sve rizike kao i drugi ozbiljni kirurški zahvati. Međutim, s obzirom na sve veći broj tužbi koje se podnose protiv liječnika porodničara svaka pa i najmanja komplikacija nerijetko završi carskim rezom.

Porodi u vodi

Premda u dijelu rodilišta u Hrvatskoj postoji mogućnost poroda u vodi takva se vrsta rađanja rijetko traži i izvodi. Dio ginekologa misli kako takav porod nije prirodan, ali ne spore da žene mogu odabrati i tu vrstu porođaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 20:37