LIJEKOVI

S antivirusnim lijekovima za 5 godina zaustavljamo AIDS

Pokazalo se da bi se prepisivanjem anitivirusnih lijekova svim HIV pozitivnim osobama broj novih slučajeva zaraze u idućih 10 godina mogao smanjiti za 95 posto

ZAGREB - Testirajući sve one koji su izloženi riziku zaraze HIV-om te prepisivanjem antivirusnih lijekova svakoj zaraženoj osobi u idućih nekoliko desetljeća mogao bi se iskorijeniti AIDS, tvrdi dr. Brian Williams iz Južnoafričkog epidemiološkog centra.

Inače, Južnoafrička Republika ima šest milijuna zaraženih osoba i jedna je od zemalja najteže pogođenih HIV/AIDS infekcijom.

Dr. Williams, koji slovi kao jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za AIDS, proteklog je vikenda sudjelovao na godišnjoj konferenciji Američke udruge za unapređenje znanosti (AAAS) u San Dijegu. Tamo je predstavio novi, radikalni pristup borbi protiv AIDS-a koji ne ide za razvojem cjepiva i kampanjama koje promoviraju prakticiranje “sigurnog seksa”.

- Naša najbolja nada u borbi protiv AIDS-a je korištenje antivirusnih lijekova ne samo kako bismo spasili živote nego i smanjili širenje HIV-a. Ako bismo koristili antivirusne lijekove, vjerujem da bismo mogli efikasno zaustaviti širenje HIV-a u idućih pet godina.

U idućih 40 godina mogli bismo potpuno iskorijeniti AIDS - rekao je Williams koji svoju strategiju zasniva na istraživanju objavljenom 2008. godine. To je istraživanje pokazalo da bi se masovnim testiranjem i prepisivanjem anitivirusnih lijekova svim HIV pozitivnim osobama broj novih slučajeva zaraze u idućih 10 godina mogao smanjiti za 95 posto. Williamsov program borbe protiv AIDS-a Južnoafričku Republiku stajao bi oko četiri milijarde dolara godišnje.

Diljem svijeta HIV-om je zaraženo više od 30 milijuna ljudi. Od 1981. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi HIV/AIDS-a, od te je bolesti u svijetu preminulo 25 milijuna ljudi. Prošle je godine od AIDS-a umrlo dva milijuna ljudi. Također, procjenjuje se da se HIV/AIDS infekcijom zarazilo novih 2,7 milijuna osoba, od kojih 430.000 djece.

Od 1985. godine, kada su kod nas zabilježeni prvi slučajevi zaraze, u Hrvatskoj je registrirano oko 800 osoba kojima je dijagnosticirana zaraza HIV-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:50