HALOTERAPIJA

Soba od soli liječi gripu i prehladu

Zagreb, 121109.Studio za solnu terapiju Derencinova 8.Slana soba.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX
Slana soba je prostorija čiji su zidovi, strop i pod obloženi prirodnom kamenom soli, a u koju se posebnim uređajem za vrijeme trajanja terapije upuhuju sitne čestice medicinske kamene soli čime se kopira idealni morski zrak

Strah od sezonskih gripa, problema s kožom i dišnih putova potaknuo je brojne Zagrepčane da posjete nedavno otvoreni Studio za solnu terapiju - Slana soba koji ih može na potpuno prirodan i bezbolan način riješiti tih problema. Dvije “slane sobe” potpuno obložene solju; od stropa do poda, jedna za djecu i jedna za odrasle, pružaju nesvakidašnji ugođaj slane špilje koju je, prema riječima vlasnice Jasminke Cvitanović, teško naći i u prirodi, a kamoli u centru grada.

- Slana soba je prostorija čiji su zidovi, strop i pod obloženi prirodnom kamenom soli iz rudnika što doprinosi održavanju temperature, vlage i sterilnih uvjeta. Posebnim uređajem koji se zove halogenerator, za vrijeme trajanja terapije u sobu se upuhuju sitne, najfinije čestice medicinske kamene soli (aerosoli), stvarajući mikroklimu kakva se nalazi u slanim špiljama.

Bolje od morskog zraka

Halogenerator i slana soba ustvari kopiraju idealni morski zrak koji, kako nam je svima poznato, ublažava zdravstvene tegobe bez obzira na činjenicu da koncentracija soli u zraku varira pod utjecajem vremenskih prilika i nije uvijek idealna. Slana soba je, moglo bi se reći, još idealnija od morskog zraka jer se u njoj stvara idealna koncentracija mikro čestica, ionizira zrak i zasićuje ga se elementima dragocjenim za život - kaže J. Cvitanović pokazujući nam opremu koja je potrebna za ulazak u sobu za odrasle - platnene papuče za stopala, kutu i kapu za glavu.

Ulazimo obučeni, hodamo po soli koja ugodno masira stopala i smještamo se na jednu od fotelja. Uskoro se gasi svjetlo i počinje se upuhavati zrak obogaćen solju iz halogeneratora. Lagana muzika svira u pozadini, a raznobojna svjetla počinju se naizmjenično paliti i gasiti… Spoj udisanja aerosoli, zvukoterapije, kromoterapije (razna svjetla) te masaže stopala (hodanje po soli) opuštajuća je terapija i za one koji nisu pritisnuti zdravstvenim tegobama već se samo žele malo opustiti od stresne svakodnevnice.

Strah od gripe

- Terapija za odrasle traje 40 minuta, a za mališane 20 minuta. Svaka slana soba prilagođena je svojim klijentima: soba za velike zamišljena je za opuštanje, a soba za mališane kao igraonica ili veliki pješčanik u kojem se umjesto pijeska nalazi sol. Za vrijeme tretmana nije preporučljivo izlaziti van, a znate kako su mališani nemirni, pogotovo kada su bolesni i šmrcavi pa im mirno ležanje ne bi nimalo bilo ugodno. Mnogi roditelji ponesu CD-e s muzikom i pričom pa klincima vrijeme još i brže prođe. I tko bi onda od njih u tako krasnoj sobi samo ležao? - priča vlasnica u šali dok skidamo svoje papuče na kraju tretmana koji je za sve koji dođu prvi put - besplatan.

U sobi za mališane puno je življe. Brojne igračke razbacane su naokolo; djeca se igraju, a majke koje su s njima sjede u stolicima i ugodno čavrljaju. Većina ih je dovela djecu zbog problema s disanjem ili straha od navale gripe koja se brzo širi u dječjim vrtićima.

Slana igraonica

- Borna je već nekoliko puta završio u bolnici zbog problema s dišnim putovima. Nakon tretmana u slanoj sobi stanje mu se popravilo, no s dolaskom zime ponovo smo došli u slanu sobu, ovaj put predostrožnosti radi - kaže Jelena Bilušić, majka petnaestomjesečnog mališana.

Lili Čurković, majka dvogodišnje Zoe, također je dovela svoju djevojčicu zbog problema s dišnim putovima koji su se smirili već nakon prvog dolaska. Zoe kao i ostali mališani slanu sobu doživljava kao igraonicu u kojoj se druži s vršnjacima.

Zanimljivo je, kažu majke, da mališani u ovoj sobi ne prenose viruse jer aerosoli stabiliziraju zrak i kombinaciji sa soli ubija sve klice pa se ovdje bezbrižno mogu igrati svi, za razliku od vrtića i parka, gdje su prehlađeni obično po strani.

Kao i njegovi vršnjaci, četverogodišnji Noa ima problema s disanjem. Dijagnoza je alergijski rinitis i bronhitis. Zato je s majkom Majom Bičanić došao je u Studio treći put i kako majka tvrdi, rezultati su već vidljivi. Noa bolje spava, a i problemi s disanjem su se smanjili.

- Zanimljivo je da su cijelu terapiju od najmanje 10 uzastopnih dolazaka obično prvo isprobali odrasli, pretežno mame i bake, pa su uvjerivši se u djelotvornost tretmana, dovele i mališane. Tako da sada već imamo cijele obitelji na tretmanima - priča Jasminka Cvitanović dodajući kako se, bez obzira na eventualne početne zabrinutosti, svi uvjere da je solna terapija djelotvorna, potpuno prirodna, a pri tom se s njom ne može predozirati.

Liječenje solju poznato još od starih Grka

• Terapija solju danas se primjenjuje u svim vrstama zdravstvenih ustanova, spa i wellness centrima, lječilištima, rehabilitacijskim centrima, hotelima, predškolskim ustanovama i privatnim kućama. Nekada je ta metoda bila prilično nedostupna za većinu gradskog stanovništva iako je bila poznata i rado primjenjivana još od antičkih vremena kada su stari Grci otkrili da rudnici soli i slane spilje imaju dobar utjecaj na dišne probleme. Još tada je dokazano da rudari u rudnicima soli nisu obolijevali od plućnih bolesti, a istraživanje toga dovelo je do speleoterapije - posebnog oblika klimatoterapije koja koristi samo prirodne uvjete rudnika soli i slanih spilja.

• Speleoterapija je bila djelotvorna i jeftina metoda liječenja ljudi svuda u svijetu. Najviše slanih jama bilo je na teritoriju Austrije, Poljske, Slovačke, Rumunjske, Rusije i Ukrajine i te jame i danas služe ljudima za liječenje i jačanje tijela. Zbog činjenice da rudnici soli nisu dostupni u svim dijelovima svijeta, nakon višegodišnjeg istraživanja liječnici i znanstvenici pronašli su način kako stvoriti uvjete kao u slanoj spilji i učinkovito provesti terapiju solju te takav način liječenja nazvali haloterapija. Ime dolazi od grčke riječi halo što znači sol pa bi se jednostavno moglo reći da je haloterapija liječenje solju. Pod tim imenom terapija je postala poznata u cijelom svijetu i počela se primjenjivati u slanim sobama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:17