Industrijska proizvodnja hrane nezamisliva je bez aditiva, a što je hrana više prerađena u njoj je i više aditiva.
Tako voćni jogurt sadrži više aditiva nego obični jogurt. Aditiva ima više u polugotovim i gotovim proizvodima poput polugotovih pizza, juha ili umaka. Puna su ih bezalkoholna osvježavajuća pića, sladoledi, konditorski proizvodi, svi “light”, tzv. dijetalni proizvodi, a najopasniji su oni iz suhomesnatih proizvoda poput trajnih i polutrajnih salama i pašteta...
Aditivi se u prehrambenoj industriji koriste u svrhu poboljšanja organoleptičkih svojstava, za konzerviranje i čuvanje namirnica.
Kako bi dobila uvid u stanje aditiva na domaćem tržištu hrane Hrvatska agencija za hranu provela je prvo istraživanje o utjecaju aditiva iz hrane na zdravlje građana....
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....