Kemikalija koja je pronađena u kavi, čipsu, prženim krumpirićima, pregorenom tostu, krekerima i čak u nekim vrstama hrane za bebe - je kancerogena. Potvrdila je to Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).
Kancerogena kemikalija nastaje u procesu pečenja, prženja i farbanja u smeđe, a naziva se akrilamid.
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr
Agencija upozorava kako su ovoj opasnoj kemikaliji zbog najniže tjelesne mase - najizloženija upravo djeca.
Europski zdravstveni stručnjaci već su dugo vremena svjesni rizika koji nosi uporaba ove kemikalije, stoga su od EFSA-e i zatražili da procijeni koliko je zapravo opasna.
Nakon opsežnih ispitivanja, EFSA je izdala priopćenje: 'Potvrđujemo prethodne procjene da akrilamid u ...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....