REVOLUCIONARNI PRISTUP

Spas za milijune života: Evo kako će se uskoro liječiti neke vrste raka i srčane bolesti!

Cjepivo, ilustracija

 Microgen Images/Sciencephoto/Profimedia/Microgen Images/sciencephoto/profimedia
‘Imat ćemo ta cjepiva i bit će vrlo učinkovita, a spasit će stotine tisuća, ako ne i milijune života‘

Nakon što se u pandemiji Modernino mRNA cjepivo protiv koronavirusa pokazalo vrlo učinkovitim, ta američka biotehnološka kompanija najavljuje cjepiva protiv nekih vrsta raka, kardiovaskularnih, autoimunih i rijetkih bolesti koja bi na tržištu trebala biti do 2030. godine.

- Imat ćemo ta cjepiva i bit će vrlo učinkovita, a spasit će stotine tisuća, ako ne i milijune života. Mislim da ćemo moći ponuditi personalizirana cjepiva protiv više različitih vrsta tumora ljudima diljem svijeta – izjavio je za Guardian dr. Paul Burton, glavni medicinski direktor kompanije Moderna.

Ta kompanija, čije je sjedište u Massachusettsu, još je prije pet-šest godina počela s primjenom mRNA tehnologije u borbi protiv tumora. No, kada je počela pandemija koronavirusa, Moderna je mRNA tehnologiju uspješno iskoristila za razvoj cjepiva protiv covida-19.

- Mislim da je pandemija ubrzala ovu tehnologiju za jedan red veličine. To nam je također omogućilo da povećamo proizvodnju, tako da smo izuzetno dobri u izradi velikih količina cjepiva u vrlo kratkom vremenu – rekao je Burton.

Terapije koje se temelje na mRNA (messenger RNA, odnosno glasnička ribonukleinska kiselina) djeluju tako da uče stanice kako napraviti protein koji pokreće imunološki odgovor tijela protiv neke bolesti. Primjerice, cijepljenje mRNA cjepivom protiv covida zasniva se na principu da se glasnička ribonukleinska kiselina za protein šiljka (S) koronavirusa upakira u lipidne nanočestice koje zatim osiguraju ubacivanje virusnog gena u stanicu.

Pioniri primjene mRNA tehnologije u razvoju cjepiva su američko-mađarska znanstvenica Katalin Karikó (surađuje s njemačkom biotehnološkom kompanijom BioNTech) i američki znanstvenik Drew Weissman. Prekretnica u njihovu radu bila je studija iz 2005. godine u kojoj su pokazali da se mRNA tehnologija sa sigurnošću može primijeniti kod cjepiva kako bi izazvala imunološki odgovor.

- Ako ste ikada mislili da je mRNA cjepivo samo za covid ili zarazne bolesti, posljednjih mjeseci smo dokazali da to apsolutno nije slučaj. Može se primijeniti na sve vrste bolesti: mi radimo na raku, zaraznim, kardiovaskularnim, autoimunim i rijetkim bolestima. Imamo studije u svim tim područjima i sve su pokazale golema obećanja – rekao je Paul Burton.

U siječnju je Moderna objavila rezultate kasne faze ispitivanja eksperimentalnog mRNA cjepiva protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV) koja je pokazala da je 83,7 posto učinkovito u sprječavanju najmanje dva simptoma, kao što su kašalj i groznica, kod odraslih u dobi od 60 godina i starijih. Na temelju ovih podataka, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dodijelila je cjepivu oznaku revolucionarne terapije, što znači da će njegova regulatorna revizija biti ubrzana. U veljači je FDA isti status dodijelila Moderninom personaliziranom cjepivu protiv melanoma, najzloćudnijeg oblika raka kože.

I Pfizer, Modernin glavni konkurent u razvoju mRNA cjepiva (Moderna je u kolovozu 2022. godine tužila Pfizer i njemačku biotehnološku kompaniju BioNTech da su kopirali njenu tehnologiju, op.a) ne sjedi skrštenih ruku. Pfizer je također započeo pripreme za kasniju fazu kliničkog ispitivanja cjepiva protiv gripe temeljenog na mRNA, a u suradnji s BioNTechom usmjeren je na druge zarazne bolesti, uključujući herpes zoster.

- Učenja iz procesa razvoja cjepiva protiv covida-19 utjecala su na naš cjelokupni pristup istraživanju i razvoju mRNA tehnologije, te kako Pfizer provodi istraživanje i razvoj u širem smislu. U samo jednoj godini stekli smo znanstveno znanje vrijedno desetljeća – izjavio je za Guardian Pfizerov glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:19