BRZOŠIREĆI VIRUS

Što nas čeka ove zime? Novi pandemijski val mogao bi izazvati ‘Scrabble‘, a prijeti i ‘Kentaur‘

Arhivska fotografija

 Teera Noisakran/Zuma Press/Profimedia/
Stručnjaci upozoravaju na ‘gang‘ novih varijanti koronavirusa popularno nazvanih ‘Scrabble‘

Ušli smo u doba godine kada se šire brojne respiratorne infekcije, uključujući i covid. Stručnjaci sada upozoravaju na "gang" novih varijanti koronavirusa popularno nazvanih "Scrabble" koji bi idućih mjeseci mogli izazvati zimski pandemijski val.

- Iako još uvijek u zapadnom svijetu, pa i kod nas dominira BA.5 varijanta omikrona, sve se više šire njene podvarijante nazvane BQ.1 i BQ.1.1. Riječ je o izrazito brzoširećem virusu nastalom sredinom godine vjerojatno u Nigeriji koji pokazuje značajno veću mogućnost izbjegavanja prethodno stvorene imunosti u odnosu na izvornu BA.5 podvarijantu omikrona. Po svemu sudeći, BQ.1.1 će ‘povesti‘ daljnji tijek epidemije. Ovaj se soj naročito brzo širi po SAD-u, a pronađen je i u mnogim europskim zemljama. Nosi veliki broj mutacija u odnosu na wuhanski soj, zbog čega izbjegava i djelovanju monoklonskih protutijela koja se koriste u bolničkom liječenju covida – pojašnjava imunolog prof. Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci.

image

Zlatko Trobonjača

Matija Djanjesic/Cropix

- Pojavila se i nova rekombinanta koronavirusa nazvana XBB, nastala od genoma omikrona BJ.1 i BA.2.75 nazvanog Kentaur. Oba su se soja značajno širila po jugoistočnoj Aziji, pa je i XBB vjerojatno nastao u nekoj od zemalja tog dijela svijeta. Dosad se značajnije proširio u Singapuru, no pronađen je i u Belgiji, Danskoj, Velikoj Britaniji i Austrije. Kad imamo preraspodijeljivanje genoma dvaju sojeva, kao što imamo u slučaju XBB-a, možemo očekivati pojavu novih antigenskih obilježja, po tome i izbjegavanje imunosti stečene preboljenjem ili cijepljenjem, što virusu daje veliku prednost u širenju – naglasio je Trobonjača.

U Hrvatskoj su dostupna dva "boostera" za docjepljivanje, a građani mogu birati između cjepiva koje, osim wuhanskog soja, sadrži BA. 1 podvarijanatu omikrona ili BA.4/5 podvarijanatu.

- Iako u narednim tjednima možemo očekivati pad zastupljenosti BA.5 omikrona, čini mi se da je u izboru između boostera bolje izabrati BA.4/5. Ne zbog potrebe zaštite od BA.5 virusa, koji postupno pada i kojega su mnogi naši sugrađani preboljeli proteklih mjeseci, nego zbog činjenice da su nadolazeći sojevi antigenski puno sličniji BA.5 virusu nego BA.1. Naime, BQ.1 virus je izvedenica od BA.5, a XBB je je također antigenski puno sličniji BA.5 nego BA.1. No, booster protiv BA.1 također je vrlo učinkovit u zaštiti tako da ih nijanse razlikuju u poticanju imunosti. Bolje je uzeti bilo koji od ova dva boostera, nego izbjeći docijepljivanje. Svakako se to odnosi na stariju populaciju, kronične bolesnike, ljude koji pate od šećerne bolesti, hipertenzije, pretilosti, malignih ili autoimunosnih bolesti te kroničnih bolesti srca, pluća, bubrega i drugih organa, kao i ljude koji se nalaze na imunospresivnoj terapiji, kemoterapiji, zračenju itd. - ističe Trobonjača.

image

Dom zdravlja Zagreb Centar, Runjaninova.

Ranko Suvar/Cropix

U proteklih 1000 dana otkako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandmiju, koronavirus je odnio živote 6,582 milijuna ljudi diljem svijeta, od čega 17.070 u Hrvatskoj.

- Svakome bih savjetovao da se nastoji ne inficirati s ovim virusom, ne samo zbog akutnih neposrednih komplikacija, nego i veće smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i drugih komplikacija u postcovid razdoblju kao i čestom razvoju dugotrajnih oblika covida (u više od 40 posto slučajeva). Mislim da su u javnom prostoru mnogo puta ponovljeni savjeti kako pokušati smanjiti mogućnost infekcije. Sada ne postoji propisana obveza nošenja maski, ali odgovornost je na svakome od nas da zaštiti sebe i druge od infekcije. Omikron infekcija u većini slučajeva prođe kao blaža bolest, no na žalost veće širenje virusa pronađe više onih koji su osjetljivi i koji na koncu stradaju. Naša zemlja spada u one sa blažim protuepidemijskim mjerama, ali je zato u samom vrhu svih zemalja svijeta po smrtnosti. Teško je naći recept kako motivirati ljude da se zaštite, no držim da je odgovornost prema vlastitom zdravlju obveza svih ljudi. S druge strane moramo ih i razumjeti jer su zbunjeni različitim informacijama koje im serviraju anticovid pokreti poput antivaksera, antimaskera i drugih obožavatelja ‘njegovog veličanstva‘ – virusa – zaključio je Zlatko Trobonjača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 12:56