LJUDSKO TKIVO

Što su matične stanice i zašto su važne?

Matične stanice bit će u budućnosti važan dio medicinskih istraživanja, a najjednostavniji način njihova dobivanja jest putem krvi iz pupkovine

Što su matične stanice i čemu služe?

Matična stanica svakog tkiva je ona iz koje mogu nastati sve njegove stanice. Najpoznatija i najdostupnija je krvotvorna matična stanica (KMS) koja obnavlja krvotvorno tkivo. Iz nje nastaju eritrociti, stanice koje prenose kisik; leukociti, stanice koje služe za obranu organizma i trombociti, stanice koje sprečavaju nastanak krvarenja. U ljudskom organizmu postoje tri izvora tih stanica: koštana srž, periferna krv i krv iz pupkovine. Krvotvorne matične stanice se primjenjuju u liječenju hematoloških bolesti, kao što su leukemije i limfomi, teška zatajenja koštane srži (aplastučna anemija) i teški oblici zatajenja imunološkog sustava (imunodeficijencija). Nakon primjene kemoterapije i prethodne pripreme, matične stanice se putem periferne krvi infundiraju bolesniku te se na taj način bolesna koštana srž zamijeni zdravom. Sposobnost tih stanica da pomognu obnavljanju drugih stanica i tkiva otkrivena je nedavno, što će možda otvoriti nove mogućnosti u liječenju mnogih bolesti (tzv. regenerativna medicina), kao što su infarkt miokarda, oštećenja spinalne moždine, moždani infarkt ili Alzheimerova bolest. Danas su najintenzivnija istraživanja upravo u tom pravcu te je moguće očekivati veliki napredak na tom području.

Koje se bolesti liječe transplantacijom matičnih stanica iz krvi pupkovine?

Najčešće se transplantacijom matičnih stanica od druge podudarne osobe liječe bolesnici oboljeli od leukemije i drugih malignih bolesti krvnog sustava, te bolesnici s nasljednim poremećajem imunosnog sustava, metabolizma i sinteze hemoglobina (teške anemije).

Koje su to maligne, a koje nemaligne bolesti?

Maligne bolesti: akutna limfocitna leukemija, akutna mijelocitna leukemija, kronična mijeloična leukemija, mijelodisplastični sindrom, neuroblastom.

Nemaligne bolesti: adrenoleukodistrofija, amegakariocitna trombocitopenija, Blackfan-Diamondov sindrom, kongenitalna diskeratoza, Fankonijeva anemija, Guntherova bolest, Hunterov sindrom, Hurlerov sindrom, teška aplastična anemija, Kostmanov sindrom, Lesch-Nyhanov sindrom, osteopetroza, teška kombinirana imunodeficijencija, talasemija, x-vezan limfoproliferati.

Koja je razlika između matičnih stanica iz krvi pupkovine i ostalih matičnih stanica?

Najmlađa stanica je embrionalna matična stanica, koja može dati svaku stanicu našeg tijela, može se dobiti samo iz fetusa i zbog etičkih prijepora ne primjenjuje se u liječenju. Odrasle (adultne) matične stanice nalaze se u tkivima djece i odraslih i već su usmjerene prema određenom tkivu. Najdostupnija je krvotvorna matična stanica iz koštane srži ili periferne krvi, na primjer matične stanice koštane srži i periferne krvi. Krvotvorna matična stanica iz pupkovine cirkulira u fetalnoj krvi, predstavlja mlađi oblik od one u odraslom organizmu i ima veći proliferativni potencijal.

Koje su prednosti krvotvornih matičnih stanica iz krvi pupkovine?

- broj potencijalnih darivatelja je teorijski neograničen jer se krv može prikupljati tijekom svakog poroda

- postupak odabira i dobivanja transplantata je brz što omogućuje pravodobno liječenje bolesnika

- nakon transplantacije KMS iz krvi pupkovine manji je broj odbacivanja tkiva zbog slabije izražene imunosne reakcije.

Koji su nedostaci krvotvornih matičnih stanica iz krvi pupkovine?

- ograničen broj stanica koji direktno ovisi o količini prikupljene krvi iz pupkovine i obično je dovoljan za transplantaciju djece i osoba manje tjelesne težine. Na uspjeh transplantacije između ostalog utječe broj transplantiranih stanica pa se odraslim osobama mogu transplantirati dvije krvi iz pupkovine

- oporavak krvotvornog sustava nakon transplantacije je sporiji jer je transplantirana stanica nezrelija

Za Čuvarkuća.hr Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 15:10