JEDAN OD NAJVEĆIH BOLNIČKIH LANACA

STRATEŠKI PROJEKT Na svečanosti Regiomed Kliniken istaknuta suradnja sa Sveučilištem u Splitu

Na obljetnici djelovanja Regiomed Kliniken, jednog od najvećih bolničkih lanaca Njemačke, političko vodstvo Bavarske kao i Regiomed Kliniken istaknulo da je suradnja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i te Klinike strateški projekt.

Kako je u subotu priopćeno iz Ureda inicijatora tog projekta prof. dr. Dragana Primorca, koji je na svečanosti sudjelovao kao izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, istaknuto je i kako je to istodobno i jedan od najuspješnijih projekata između Bavarske i Republike Hrvatske.

Pozdravivši nazočne, prof. dr. Primorac je naglasio da je riječ o jedinstvenom primjeru međunarodne suradnje gdje jedna hrvatska visokoškolska institucija sustavno obrazuje njemačke studente, a time se istodobno značajno povećava mobilnost studenata i nastavnika te omogućuje suradnja hrvatskih i njemačkih liječnika u kliničkoj praksi i znanosti.

Projekt koji je započeo 2016. godine, a realiziran je uz veliku potporu prof. Šimuna Anđelinovića, rektora Sveučilišta i prof.dr. Zorana Đogaša, dekana Medicinskog fakulteta, a snažnu podršku su pružili i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske, Agencija za znanost i visoko obrazovanje kao i Grad Split te Županija Splitsko-dalmatinska. Osobnu potporu u realizaciji ovog projekta dala je i bavarska ministrica zdravstva Melanie Huml, koju je tijekom svog boravka u Bavarskoj u ime ministra prof. dr. Milana Kujundžića prof.dr. Primorac pozvao da posjeti Hrvatsku, navodi se u priopćenju.

Suradnja Sveučilišta u Splitu i Regiomed Kliniken predstavlja iznimno važan i jedinstven koncept integriranih studija na europskoj razini, u cijelosti je inovativan te na razini EU demonstrira snagu i sposobnost hrvatskih obrazovnih institucija. Osim toga, ističe se u priopćenju, ovakvom suradnjom otvorila se mogućnosti suradnje hrvatskih kliničara s njemačkim kolegama, kao i zajedničko sudjelovanje u nastavno-edukacijskim procesima te natjecanju za najatraktivnije projekte EU.

“Ovaj projekt pokazuje golemu snagu i potencijal hrvatskih institucija i može postati modelom međunarodnog djelovanja Hrvatske koji će doprinijeti ne samo gospodarskom razvoju naše Domovine već i snažno jača njeno pozicioniranje u svijetu”, istaknuo je u izjavi za javnost prof. Primorac, koji smatra da osim toga projekt svjedoči i da je u Hrvatskoj moguće ne samo zaustaviti odlazak mladih nego našu državu učiniti atraktivnom za školovanje najboljih mladih studenata iz inozemstva.

Suradnja koja je započela 2016. godine dosad je rezultirala godišnjim školovanjem 30-40 studenata na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a koji su prethodno prošli selekcijski postupak u Njemačkoj. S ovom nastavnom godinom u Splitu će studirati gotovo stotinu najboljih studenata iz Bavarske.

Događaju su nazočili brojni bavarski političari, a među njima i jedan od najistaknutijih predstavnika CDU-a prof.dr. Bernhard Vogel, koji je između ostalog obavljao dužnost premijera bavarske savezne pokrajine Tiringije. Uz njega, tijekom svečanosti su se obratili i čelnici niza bavarskih pokrajina poput Christiana Meisnera, Christine Zitzmann, Thomasa Mullera i niz drugih, dodaje se u priopćenju.

Regiomed Kliniken je jedan od najvećih lanaca zdravstvenih institucija u Njemačkoj sa oko 1800 kreveta i 4600 zaposlenih i smješten u njemačkim pokrajinama Bavarskoj (gornjoj Frankoniji) i Južnoj Turingiji. Radi se o konzorciju je koji okuplja četiri bolnice u gradovima Coburgu, Hildburghausenu, Lichtenfelsu, Sonnebergu te devet medicinskih centara na čak 11 lokacija.

Inače, tijekom svečanosti Regiomed Kliniken prof. dr. Primorac predao je dres hrvatske nogometne reprezentacije prof.dr. Bernhard Vogelu i prof.dr. Johannes Brachmannu, medicinskom direktoru Regiomed Kliniken.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:07