MEDIKOL

Sveobuhvatni pristup onkološkim pacijentima: Stvaramo prototip hrvatske bolnice budućnosti

Irijana Rajković

 Medikol/
Gradnja Specijalne onkološke bolnice - Medicinskog centra Medikol počet će krajem ove godine

Prema dokumentu “Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030”, koji je donio Hrvatski sabor u skladu s programom Vlade RH 2020.-2024., smjernicama SZO i Europske unije, od raka će oboljeti svaki treći stanovnik Republike Hrvatske. Prema istom dokumentu svake godine se dijagnosticira više od 24 000 novooboljelih od raka, a za 850 000 hrvatskih građana svakodnevni životi su izravno ili neizravno pogođeni rakom.

Ovakvi podaci zahtijevaju novi pogled na onkološke bolesti te novi način razmišljanja s naglaskom na personalizirano liječenje, holistički pristup, integrativne terapije i emocionalnu podršku pacijentima kako bi se ubrzalo iscjeljivanje, skratilo vrijeme liječenja, poboljšao ishod i kvaliteta života. Upravo je zbog svog višegodišnjeg iskustva u radu na području onkologije, posebice dijagnostike, Medikol, kao jedna od najvećih zdravstvenih institucija u Hrvatskoj, prepoznao potrebu za novim konceptom onkološke bolnice i poboljšanjem iskustva pacijenta.

Sveobuhvatan pristup onkološkim pacijentima Medikol je integrirao u plan stvaranja nove, Specijalne onkološke bolnice – Medicinskog centra Medikol (MCM) čija će gradnja započeti krajem ove godine i bit će prototip hrvatske bolnice budućnosti.

U temeljima nove, Specijalne onkološke bolnice - MCM, utjelovljeno je 30 godina intenzivnog rada, više od 300 000 obavljenih različitih pretraga i medicinskih postupaka godišnje te 15-godišnjeg iskustva u PET/CT dijagnostici. Medikol u svome radu integrira praksu i znanje, inovativna i napredna istraživanja uz maksimalnu posvećenost pacijentu te će i u novoj bolnici nastaviti njegovati kulturu inovacija i stalnih poboljšanja.

U Medikolu, pacijent je uvijek bio i bit će u središtu pažnje. U Specijalnoj onkološkoj bolnici - MCM skrb za pacijente uz dostupnost vrhunskih stručnjaka, najnaprednije medicinske tehnologije i najsuvremenijih metoda liječenja uključivat će sveobuhvatan pristup koji u obzir uzima ne samo fizičke već također i emocionalne te psihosocijalne aspekte liječenja.

U suštini vizije Specijalne onkološke bolnice - MCM je personalizirana medicina usmjerena na rješavanje i prilagođavanje liječenja potrebama svakog individualnog pacijenta tijekom cijelog njegovog puta - od sumnje na bolest, preko dijagnoze do liječenja, a glavni pristup će biti “comprehensive cancer care”, odnosno, sveobuhvatna skrb protiv raka.

Glavna obilježja Specijalne onkološke bolnice - MCM, kao budućeg lidera u području napredne onkološke dijagnostike i liječenja bit će:

PRECIZNA IMAGING DIJAGNOSTIKA, kao što je PET/CT dijagnostika, uz brojnu drugu radiološku dijagnostiku, koja će točnije određivati stadij bolesti i podržavati planiranje terapija te praćenje odgovora na liječenje. Naglasak će i dalje biti na poticanju znanstvenih i stručnih radova koji dovode do unaprjeđenja dijagnostike i rezultata u skladu s najvišim svjetskim standardima zbog čega je Poliklinika Medikol proglašena prvim referentnim PET/CT centrom za zemlje srednje i istočne Europe nizozemske kompanije Philips.

image

PET CT

Reto Mueller, Medikol/

UMJETNA INTELIGENCIJA (AI) omogućit će detaljniji uvid, bolju dijagnostiku, bolju obradu, bržu interpretaciju i integraciju podataka, bržu analizu i obrađivanje algoritama te prepoznavanje obrazaca.

TELEMEDICINA će omogućiti kontinuirano praćenje vitalnih znakova i konzultacije s liječnikom i bez dolaska u zdravstvenu ustanovu čime će povećati dostupnost najbolje skrbi svim građanima bez obzira na geografsku lokaciju. Važnost dostupnosti svim građanima potvrđuju i iskustva te rezultati rada četiri Medikolova PET/CT centra koja su najsuvremeniju onkološku dijagnostiku učinila dostupnom u svim dijelovima zemlje.

ROBOTIKA će imati sve veći utjecaj na minimalno invazivne kirurške zahvate, laparoskopske procedure, robotski potpomognute operacije i slikovno vođene intervencije što će u konačnici dovesti do veće preciznosti, kraćeg vremena kirurškog zahvata, minimiziranja kirurških traumi i komplikacija, skraćivanja ostanka u bolnici i boljih ishoda liječenja.

NAPREDNI ELEKTRONIČKI SUSTAVI ZDRAVSTVENE EVIDENCIJE integrirat će i centralizirati sve elektroničke podatke o pacijentu - rezultate testova, dijagnostičkih imaginga, telemedicinskih podataka, povijesti bolesti, planova liječenja i naknadnu skrb, a krajnji efekt je učinkovita koordinacija skrbi između unutarbolničkih i vanbolničkih pružatelja zdravstvenih usluga.

DIZAJN UNUTRAŠNOSTI bit će usmjeren na smanjenje tjeskobe i stresa kod pacijenata i povećanje osjećaja dobrobiti. Zbog toga će u prostore bolnice biti integrirani ljekoviti vrtovi, prirodno osvjetljenje, umjetnička djela, obiteljski prostori, multireligijski molitveni prostori i prostori za meditaciju koji će imati opuštajuće i poticajno okruženje za pacijenta.

EDUKACIJA pacijenata i njihovih obitelji omogućiti će im da donesu informirane odluke i s povjerenjem upravljaju svojim protokolom liječenja raka.

Medikol, sa svojih više od 80 liječnika specijalista, 10 doktora znanosti, 4 magistra znanosti, 6 primarijusa te više od 700 objavljenih hrvatskih i inozemnih publikacija, stručnih radova i istraživanja zna da istraživanja uvelike doprinose razvoju revolucionarnih dijagnostičkih tehnika i tretmana. Primjer za to je već 14-godišnja aktivna suradnja Poliklinike Medikol s Institutom Ruđer Bošković, najvećim hrvatskim znanstveno-istraživačkim centrom multidisciplinarnog karaktera, koja je omogućila pristup novoj inovativnoj dijagnostici raka koja nije bila široko dostupna te dovela do publikacije više od 40 znanstvenih radova. Takve suradnje s akademskim i znanstveno-istraživačkim institucijama nastavit će i Specijalna onkološka bolnica. Razmjenama znanja i iskustva omogućuje se pacijentima pristup novim terapijama i inovativnim mogućnostima dijagnostike i liječenja koje još nisu široko dostupne, dodatno poboljšavajući njihove ishode liječenja i šireći opseg skrbi protiv raka.

Kako bi se u Hrvatskoj podigla razina zdravstvene usluge te povećala stopa preživljavanja onkoloških bolesnika, koja je trenutačno znatno lošija od standarda EU-a, suradnja, osim sa znanstveno-istraživačkim centrima i akademskom zajednicom, mora postojati i između javnog i privatnog zdravstvenog sustava što je dodatno naglašeno i u dokumentu “Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030”. Oba sektora moraju uložiti maksimalne napore i zajednički djelovati kako bi se oboljelima od raka omogućila najviša dostupna razina liječenja. Zajednička suradnja osigurat će bolje ishode liječenja i bolju skrb za pacijente uz smanjenja zdravstvenih troškova.

Najbolji zdravstveni kadar, state-of-the-art tehnologija te sveobuhvatan i personalizirani pristup liječenju čine Specijalnu onkološku bolnicu - Medicinski centar Medikol prototipom nove hrvatske bolnice budućnosti u kojoj rano otkrivanje raka, precizna dijagnoza te brz pristup najnaprednijim metodama liječenja postaju norma dostupna svakom pacijentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:01