NAPICI

TEGOBE KOJE UBLAŽAVAJU ČAJEVI Uz šalicu čaja svaki dan bit ćemo vitalniji

 Thinkstock
Čaj je niskokaloričan osvježavajući napitak i trebalo bi ga redovito piti. Kod nas se za čaj najčešće koriste kamilica, šipak, metvica, bazga, lipa i gospina trava
Čaj je niskokaloričan osvježavajući napitak i trebalo bi ga redovito piti. Kod nas se za čaj najčešće koriste kamilica, šipak, metvica, bazga, lipa i gospina trava

Ljekovita svojstva čajeva poznata su od davnina, no njihova konzumacija nepravedno je zapostavljena te ih većina ljudi pije uglavnom kad su bolesni. Čaj je niskokaloričan osvježavajući napitak i trebalo bi ga piti svakodnevno. Najčešće biljke koje se kao čajni napitak koriste u našem podneblju su kamilica, šipak, metvica, zatim bazga i lipa koje su svojstvene kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok se u Dalmaciji i Primorju često upotrebljava i gospina trava.

Mag. nutricionizma Irena Švenda za Vitu je objasnila neka od važnih svojstava najčešće korištenih čajeva našeg podneblja te čajnih mješavina za ublažavanje raznih tegoba i način njihove primjene.

Kopriva

Kopriva (lat. Urtica dioica) ljekovita je biljka poznata širom svijeta. Za upotrebu u svakodnevnim čajnim mješa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2025 03:24