'ZNANSTVENE PRIJEVARE'

Terapije slavnih loše za novčanik i zdravlje

 AP
Na listi besmislenih terapija našli su se i akupunktura čašama, testovi intolerancije na namirnice, različiti programi detoksikacije...

Kopiranje slavnih može biti loše za novčanik - i za zdravlje. To je kratki sažetak zaključaka nedavno objavljenog istraživanja britanske osiguravajuće kuće Aviva. U istraživanju nazvanom “Zdravstvene prijevare” sudjelovalo je 200 liječnika opće prakse s Otoka.

Ovo istraživanje pokazalo je da čak 79 posto žena koristi različite tretmane i terapije samo zato što to čine Gwyneth Paltrow i Madonna, Lily Allen, Victoria Beckham...

Uzaludno ispiranje crijeva

Liječnici su u Avivinom istraživanju odredili 10 najnekorisnijih terapija i bez ustezanja ih proglasili gubitkom novca (93 posto) te medicinski bezvrijednim (92 posto).

Gwyneth Paltrow najveća je trendseterica kada je alternativa svih tipova u pitanju. Kada se prije nekoliko godina na nekom eventu pojavila s okruglim masnicama na leđima svi su se raspisali o tome. Gwyneth je naime pobornica akupunkture s ventuzama (čašama), tehnike iz tradicionalne kineske medicine kod koje se zagrijane čaše, staklene ili drvene, stavljaju na kožu da “izvuku nečistoće”. Djelotvornost te metode nikada nije znanstveno dokazana.

Na listi nekorisnih terapija našla se i među slavnima izuzetno popularna hidrokolon terapija u kojoj se crijeva ispiru (a tako navodno i čisti organizam i smanjuje stres) velikim količinama fiziološke otopine, a postoje i varijante s kavom i biljnim pripravcima.

Više štete nego koristi

Ni injekcije vitamina B12, jedna od najnovijih zvjezdanih hit terapija, nisu dobile prolaznu ocjenu. Razlog je jednostavan - taj vitamin topiv je u vodi i višak se ne sprema, nego izlučuje iz tijela mokrenjem, pa bolna injekcija nema mnogo smisla ako je osoba zdrava. Geri Halliwell navodno često koristi te injekcije.

Negativnu ocjenu dobila je i tzv. Bikram joga. To je poprilično ekstremna varijanta joge koju je u SAD osmislio Indijac Bikram Choudhury - vježbači izvode 27 vrlo teških asana (položaja) u prostoriji bez prozora i na temperaturi od 40,5 Celzijevih stupnjeva, sa 40 posto vlage u zraku. Liječnici smatraju da ta vrsta joge, koju vole bivši supermodel Elle Macpherson i Madonna, ima znatno više nedostataka nego što koristi zdravlju.

Na listi besmislenih, skupih i nepotrebnih terapija koje vole i promoviraju slavni našli su se još i testovi intolerancije na namirnice, različiti programi detoksikacije (čišćenja organizma), makrobiotička prehrana, aromaterapija i refleksologija, te kratkoročni boravci u različitim centrima za mršavljenje i ljepotu.

- Svatko ima pravo brinuti za svoje zdravlje kako želi. No, to što slavni nešto koriste nije garancija da je učinkovito i korisno - rekao je u izjavi u ime Avive dr. Douglas Wright, glavni konzultant te tvrtke.

A možda im ne bi trebalo vjerovati...

  • Devet od 10 žena vjeruje da slavni plaćaju samo najbolje i najučinkovitije terapije
  • Trećina će probati bilo koju i najčudniju terapiju samo zato što su je promovirali slavni
  • 70 posto žena radije će probati ‘alternativu’ nego posjetiti liječnika
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:20