“Svaki građanin Hrvatske godišnje pojede pet kilograma soli soleći hranu na vlastitom tanjuru i jedući gotove proizvode, od kruha do razne fast food hrane. Posljedica toga je da svaki treći odrasli ima povišeni krvni tlak, a to znači i povećani rizik za moždani udar, bolesti srca i krvnih žila bubrega pa i raka”, upozorava prof. dr. Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju i pročelnik Zavoda za nefrologiju, visoki krvni tlak, dijalizu i transplantaciju KBC-a Zagreb.
Dodaje da je još gori podatak da se tek malo više od 50 posto visokotlakaša liječi, a samo njih 20 posto ima bolest pod kontrolom.
“Na žalost, ne možemo se pohvaliti smanjenjem broj pacijenata s visokim krvnim tlakom, smanjenjem masnoća u krvi kao niti broja dijabetičara, a sve smo i...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....