UDAR NA ZDRAVLJE

TIHA EPIDEMIJA ZBOG ALARMANTNO LOŠE PREHRAMBENE NAVIKE 'Zbog toga mnogi imaju povišen tlak, liječi se tek polovica, rijetki bolest drže pod kontrolom'

 CROPIX

“Svaki građanin Hrvatske godišnje pojede pet kilograma soli soleći hranu na vlastitom tanjuru i jedući gotove proizvode, od kruha do razne fast food hrane. Posljedica toga je da svaki treći odrasli ima povišeni krvni tlak, a to znači i povećani rizik za moždani udar, bolesti srca i krvnih žila bubrega pa i raka”, upozorava prof. dr. Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju i pročelnik Zavoda za nefrologiju, visoki krvni tlak, dijalizu i transplantaciju KBC-a Zagreb.

Dodaje da je još gori podatak da se tek malo više od 50 posto visokotlakaša liječi, a samo njih 20 posto ima bolest pod kontrolom.

“Na žalost, ne možemo se pohvaliti smanjenjem broj pacijenata s visokim krvnim tlakom, smanjenjem masnoća u krvi kao niti broja dijabetičara, a sve smo i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 20:01