STRUČNI SAVJETI

U ČETVRTAK JUTARNJI, DOKTOR U KUĆI I DAR Doktor u kući daruje specijal ‘Menopauza’

Menopauza je prirodan, biološki proces, a za probleme koji se pojavljuju u predmenopauzi (valovi vrućine, problemi sa spavanjem, srcem) postoje tretmani koji olakšavaju te smetnje.

Sve o tome doznajte u specijalu Menopauza, koji vam darujemo uz Doktor u kući koji izlazi u četvrtak, 5. svibnja.

Ublažavanje simptoma

Premda menopauzom završava razdoblje plodnosti, žena ostaje zdrava i vitalna. Nekim ženama menopauza predstavlja olakšanje jer se više ne moraju štititi od trudnoće. Ipak, fizički simptomi, npr. valovi vrućine, ili emocionalni simptomi menopauze mogu remetiti san, umanjiti energiju, a u nekim slučajevima potaknuti tjeskobu, uznemirenost i depresiju. Doznajte kako si olakšati vrijeme velikih promjena, kako spriječiti osteoporozu, kako pomažu homeopatija i akupunktura te koji su prirodni pripravci poželjni.

Vodič kroz prehranu

Poseban je naglasak na prehrani, pa vam donosimo vodič kroz način prehrane u tom životnom razdoblju. Bez preuveličavanja se može reći kako prehrana i redovita tjelesna aktivnost imaju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja žena u menopauzi. Iz prehrane je poželjno izbaciti suhomesnate proizvode, šećer i bijelo brašno. Također, kad god je moguće, povrće (primjerice rajčice, krumpir, patlidžane, tikvice, papriku) treba jesti neoguljeno jer su najvredniji nutrijenti sadržani u njihovoj kori. Mnoge žene izbjegavaju hormonsku nadomjesnu terapiju pa koriste biljne pripravke čija učinkovitost olakšava simptome menopauze.

Znojite se, ne spavate dobro, raspoloženje vam jako oscilira? Provjerite uz naš test jeste li u menopauzi!

Za vas pišu naši ugledni liječnici. Ne propustite u četvrtak, 5. svibnja, ekskluzivni paket: Jutarnji list + Doktor u kući + specijal Menopauza za samo 10 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:40