SEKSUALNA ŽELJA

KAKO PROBUDITI LIBIDO, PREMA DOBI I SPOLU Održite spolnu želju na visini

 Thinkstock
Libido je nježna biljka vrlo podložna uvjetima oko nas i prolasku vremena. Srećom, znamo li ga "njegovati", u svakoj životnoj dobi osigurat ćemo si seksualne užitke

Spolna želja začin je ljubavi koji se mijenja ovisno o raspoloženju, uvjetima života, dobi... Kako postajemo zreliji, ona se može uspavati i ulijeniti, pa treba nešto poduzeti kako bismo je održali budnom. Pogledajmo kako možemo održati plamen, prema dobi i spolu.

Ona

Od menarhe do 20. godine

• Strahovi i razočaranja

Spolna želja još je nezrela, niste potpuno svjesni svog tijela i seksualnosti. Vaš libido tek se mora suočiti s tabuima vezanim uz odgoj, ali i sa strahovima od trudnoće te od potpunog prepuštanja užitku. Prvi spolni odnosi možda neće ispuniti vaša očekivanja.

• Dajte si vremena

Upoznajte svoje tijelo i naučite prepoznati njegove signale. Nemojte se ustručavati da se dodirujete i milujete te da reagirate na osjećaj uzbuđenja koji se može javiti dok čitate neku knjigu ili gledate film. Ako imate stalnog partnera, uspostavite odnos povjerenja: spolna želja je spontani osjećaj koji ne trpi ograničenja. Dajte mu vremena da se razvije.

Od 20. do 30. godine

• Neobuzdana spolna želja

Vaša želja raste naočigled. Postupno se oslobađate nervoze i strahova koji su bili prisutni u pubertetu. Osim toga, spolni hormoni su se stabilizirali: estrogeni (ali i androgeni hormoni) koji reguliraju spolnu želju više nisu nestalni i seksualna aktivnost pruža sve više zadovoljstva.

• Dajte prostora mašti

Postanite svjesni svojih želja. Naučite reći partneru svoje želje bez straha da ćete biti krivo shvaćeni ili da će mu se činiti "čudnima": u ljubavi, ako oboje to žele, ne postoji ništa pogrešno. Isprobajte nove položaje ili preuzmite inicijativu. Prepustite se seksualnim maštarijama: libido nije vezan samo uz spolne organe nego i (prvenstveno) uz misli.

Od 30. do 50. godine

• Previše predvidljivosti

Vaša spolna želja dostiže punu zrelost, ali vrijeme je ostavilo trag. Posebno ako već godinama dijelite postelju s istim partnerom i seks vam je postao predvidljiv i ograničen na određene trenutke: primjerice, subotu poslije podne kada djeca nisu kod kuće. Kako biste dali novi poticaj spolnom životu, uključite maštu i igru.

• Uvedite promjene

Povremeno vodite ljubav na mjestu drugačijem od uobičajenog, makar i na podu. Iznenadite partnera izljevima strasti, primjerice u dizalu, kinu itd. Otkrijte čari masaže: taktilni kontakt potiče spolnu želju te iskušajte razne pristupe seksu.

Od 50. godine nadalje

• Mlaki ljubavnici

Spolna želja slabi zbog hormonalnih oscilacija tipičnih za klimakterij i naglog pada estrogena u menopauzi. Među ostalim, to dovodi do smanjenja vaginalnog sekreta zbog čega spolni odnos može postati neugodan, čak i bolan. Budite oprezni s lijekovima: neki lijekovi (antidepresivi te neki lijekovi za srce) mogu snižavati libido.

• Pomozite si

Vodite više brige o sebi i svom izgledu kako biste se osjećali ljepšima i poželjnijima. Ako promjene koje donose klimakterij i menopauza negativno utječu na vaš spolni život, zatražite savjet ginekologa: hormonalna terapija ili kreme za podmazivanje na bazi estrogena mogu pomoći.

On

Od 15. do 20. godine

• Neiskustvo

Spolna želja je na vrhuncu. To je zasluga testosterona, hormona koji upravlja libidom i koji u toj dobi doseže stupanj koncentracije veći nego u bilo kojoj drugoj životnoj dobi muškarca. No, zbog nedostatka iskustva spolni čin nije na istoj visini.

• Upoznavanje samoga sebe

Mladići trebaju upoznati vlastito tijelo, u prvom redu samozadovoljavanjem. Tome treba pristupiti slobodno, bez osjećaja krivnje i straha da će biti otkriveni. Bit će to najbolji način pripreme za potpun spolni čin i neopterećeno uživanje u njemu.

Od 20. do 40. godine

• Užurbanost

Želja je intenzivna, ali nerijetko ograničena time što je u toj dobi vrijeme vođenja ljubavi za muškarca ubrzano. Prerana ejakulacija pogađa oko 40 posto muškaraca u ovoj dobi - ako se ne suoče s tim problemom i ne riješe ga, dovest će do slabljenja spolne želje. Preranu ejakulaciju muškarci doživljavaju kao nesposobnost da zadovolje partnericu, ali i kao pokazatelj nedovoljne muškosti.

• Neka žena odredi ritam

Partneri zajedno trebaju otkriti položaje koji produljuju vrijeme postizanja orgazma. No, ako sami ne mogu riješiti problem, valja potražiti stručnu pomoć kako bi se ustanovilo postoji li neki poseban uzrok i kako bi se našlo odgovarajuće rješenje.

Od 40. do 60. godine

• Hormoni neprijatelji

Sporo i neprimjetno, ali libido počinje opadati. Testosteron se proizvodi u sve manjim količinama, pa se počinje događati da muškarac zataji u postelji. Često je uzrok tome činjenica da muškarci te dobi, u borbi za profesionalnu i društvenu afirmaciju, postaju žrtve stresa koji ubija spolnu želju.

• Smanjite napetost

Ako muškarac tragično doživi "neuspjeh" u krevetu, to bi ga moglo dovesti do trajnog straha od spolne nemoći, što ubija spolnu želju. Umjesto toga, trebao bi poraditi na sebi: otvoreno razgovarati s partnericom o problemu, pokušati se opustiti, redovito se baviti tjelesnom aktivnošću. I, najvažnije, ne smije prekinuti spolne odnose: nije sve u postizanju orgazma.

Od 60. godine nadalje

• Nedostatak snage

Snaga i moć slabe i češće se događa da muškarac nema volje za vođenje ljubavi. Uz to, mijenja se i vrijeme vođenja ljubavi: erekcija je sporija, koitus dulji, želja slabija.

• Posvetite se predigri

Muškarci bi se trebali više posvetiti predigri i prepustiti senzualnosti koja ne mora uvijek prijeći u potpuni spolni odnos. No, ako je spolna želja posve minula, treba posjetiti liječnika: i za muškarce postoji hormonalna terapija za jačanje spolne želje. Osim toga, treba odbaciti cigarete i alkohol, jer i oni smanjuju libido.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:34